Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Talous

Pakurista odotetaan lisätulonlähdettä metsänomistajille

  • Karjalainen
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat päässeet vauhtiin yhteishankkeessa, jonka tavoitteena on pakurin laajamittainen ja suunnitelmallinen tuotanto Suomen ja ulkomaan markkinoiden tarpeisiin.

Hanketyöntekijä Esa Laine (kuvassa) kiertää tänä kesänä noin 30 tilalla Suomessa ymppäämässä lahottajasieniin kuuluvaa pakurikääpää koivuihin. Tiistaina Laine kävi Pellin tilalla Polvijärvellä. Pohjois-Karjalasta on mukana puolenkymmentä tilaa.

-  Odotamme, että vähän yli viiden vuoden päästä pakuri on korjuukypsää. Kun tiedetään, että erityisesti Kiinassa ja Japanissa, sekä Venäjällä ja Keski-Euroopassa, pakuri on suuressa arvossa, niin suomalaiselle pakurille uskotaan löytyvän kysyntää, Joensuussa metsätieteitä opiskeleva Laine kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi koivu voi tuottaa parhaimmillaan kahdeksan kiloa pakuria.

Tuoreen pakurin hinta vaihtelee alueittain ja myyntiajankohdittain 50:stä 100 euroon kilolle. Kuivattuna ja jatkojalostettuna hinta voi nousta jopa 300 euroon kilolle.

-  Jos vaihtoehtona on huonokasvuisen hieskoivikon tarjoaminen kuitupuuksi - jos joku sen ylipäätään huolii - niin väitän, että ainakin sen kanssa pakuri pystyy kilpailemaan hinnalla, Laine toteaa.

Viime syksynä Etelä-Savossa ympätyt ensimmäiset koivurungot näyttävät jo kasvavan silmämääräisesti arvioiden pakuria.

Lue aiheesta lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi