play

Utran kanavan tehtaalta ainutlaatuisia älyviittoja

Tehdaspäällikkö Jyrki-Pekka Ollaranta esittelee vittatehtaan tuotantoa.

Tehdaspäällikkö Jyrki-Pekka Ollaranta esittelee vittatehtaan tuotantoa. Kuva: Ritva Melentjeva

Karjalainen

Valtion merenkulku- ja väylätoiminnasta vastaavan Meritaito oy:n viittatehdas laajentaa. Joensuussa Utran kanavalla toimiva tehdas saa 900 neliömetriä lisätilaa lokakuun alkuun mennessä.

–·Ellemme odottaisi maailman markkinoilta isoa kasvua äly- ja suurviittojen osalta, emme olisi voineet harkitakaan 1,7 miljoonan euron rakennushanketta, muistuttaa tehdaspäällikkö Jyrki-Pekka Ollaranta.

Uusissa tiloissa on tarkoitus valmistaa kaikkein suurimpia eli halkaisijaltaan 800-millimetrisiä ja 10 metriä pitkiä suurviittoja. Ne korvaavat vanhoja teräksestä valmistettuja poijuja, joita pelkästään Suomenlahdella on nyt noin 600.

Polyeteenimuoviviitoista on tosin kysyntää kaikkialla kovempien olosuhteiden merillä eli jäätyvillä alueilla.
Viittatehtaan uusin innovaatio, älyviitta, vaatii työntekijältä usean päivän työn. Viittarungon sisälle koteloidaan tarpeen mukaan valittavia ympäristön olosuhdetietoja havainnoivia antureita.

Väylän varrelle sijoitetut älyviitat pystyvät tuottamaan merenkulkijoille reaaliaikaista tietoa esimerkiksi veden- ja aallonkorkeudesta, virtauksen suunnasta ja voimakkuudesta sekä veden lämpötilasta.

Koska joensuulaisten älyviitat ovat tekniikaltaan ainutlaatuisia koko maailmassa, on niiden perässä myös teollisuusvakoilijoita.