play

Maaseudun elinkeinoelämä saattaa saada apua uusista EU-rahastoista - video

Karjalainen

Maaseudun ja maaseutuelinkeinojen kehittämiseen kaavaillaan EU:n uudelle ohjelmakaudelle monirahastoista mallia.

–·On mahdollista, että uudella ohjelmakaudella leader-rahoitteisiin paikallisiin kehittämishankkeisiin saadaan käyttää myös Euroopan aluekehittämisrahaston ja sosiaalirahaston varoja, vihjaa Joensuun seudun leader -yhdistyksen toiminnanjohtaja Antero Lehikoinen.

Tosin kaikki leader-rahoitus mukaan lukien on vielä valmisteluvaiheessa.

Leader-ohjelman jatkuminen sekä alueellisesti että rahoituksellisesti suunnilleen nykyisessä laajuudessa on Lehikoisen mukaan joka tapauksessa todennäköistä.

Uuteen ohjelmakauteen leader-yhdistykset ja muut maaseudun kehittäjätahot valmistautuvat muun muassa ideoimassa uusia ja hankkeita ja toimintatapoja.

Joensuun seudun leader on yhdessä EU:n maatalousrahaston, ely-keskuksen ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa järjestänyt seitsemän kuntakohtaista kehittämistilaisuutta, niistä viimeisimmän eilen Liperissä. Kuntakohtaista tilaisuutta on edeltänyt kyläkierros.

Joensuun seudulla on rahoitettu ensi vuoden lopussa päättyvällä ohjelmakaudella 160 hanketta yhteensä noin 3,9 miljoonalla eurolla. Koko ohjelmakauden rahoitus on 5,8 miljoonaa euroa.

Puhtaasti liperiläisiä hankkeista on 28. Lisäksi Liperi on mukana 30 useamman kunnan yhteisessä ja maakunnallisessa hankkeessa. Liperi on Joensuun seudun johtava kunta sekä leader- että muussa maaseuturahoituksessa.