Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Talous

Pohjois-Karjalan yrityksillä selkeästi positiivisemmat odotukset

  • Karjalainen

Pohjois-Karjalan yritysten suhdanneodotukset ovat voittopuolisesti positiiviset. Kotitalousvähennyksen pieneneminen näkyy erityisesti pienten palvelualan yritysten liikevaihdon laskuna ja polttoaineiden hinnan nousu syö kannattavuutta kaikissa yrityskokoluokissa.
Takana on hyvä vuosi ja edessä ainakin puoli vuotta positiivista. Pohjois-Karjalan kauppakamarin kevätbarometrin mukaan suhdanneodotukset ovat kaikilla toimialoilla positiiviset ja siis selkeästi viime syksyn negatiivisia suhdannenäkymiä paremmat. Vastauksia kyselyyn saatiin 410 kappaletta, joista teollisuudesta 97 kappaletta, palvelualalta 192 kappaletta, rakentamisen alalta 63 ja muilta aloilta 58 kappaletta.  
Teollisuudessa 40 prosenttia, rakentamisessa 37 prosenttia ja palveluissa 35 prosenttia vastaajista odottaa suhdanteiden paranevan seuraavan puolen vuoden aikana.
–·Yleisin vastaus kaikilla toimialoilla on, että suhdanteet pysyvät ennallaan. Kaikkien toimialojen suhdanneodotusten yhteinen saldoluku on 20 – viime syksynä vastaava luku oli -31, Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Tiina Tolvanen kertoo.
Heikoimmat suhdanneodotukset ovat alle miljoonan euron liikevaihdon yrityksillä, mutta niilläkin selvästi positiivinen 10. Pienimmät yritykset totesivat muun muassa kotitalousvähennyksen pienenemisen vaikuttavan omiin suhdanneodotuksiin negatiivisesti.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta