Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Talous

Kauppakamari vaatii loppiaiskaupan aukioloja vapaaksi - "Sirkukselle pantava piste"

Aihekuva Aihekuva

Vähittäiskauppojen loppiaisaukiolot vaihtelevat alueittain. Ilman aluehallintovirasto Avin myöntämää poikkeuslupaa useimpien kauppojen on pidettävä ovensa säpissä.

- Poikkeuslupasirkukselle on pantava piste. On korkea aika vapauttaa kauppojen aukioloajat loppiaisena, helatorstaina, helluntaipäivänä ja pyhäinpäivänä, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä vaatii.

Kauppakamarin mukaan tänä vuonna loppiaisaukiolon poikkeuslupia myönnettiin 13 kauppakamarialueelle. Toisilla alueilla lupa koskee koko maakuntaa, toisilla tiettyjä kaupunkeja ja toisilla vain tiettyihin katuihin rajoittuvia pienempiä alueita. Tunnit, jolloin kaupat on lupa pitää auki, vaihtelevat alkamisajaltaan klo 7:stä klo 12:een ja päättymisajaltaan klo 18:sta klo 22:een.

- Kokonaisuus on sekava  niin kauppiaille, kuluttajille kuin matkailijoillekin. Aukioloajat vaihtelevat sekä myymälän koon ja sijainnin että viikonpäivän, vuodenajan ja eri juhlapäivien mukaan, sanoo Penttilä.

Kauppakamarit ovat vuosien ajan hakeneet oman alueensa yrityksille poikkeuslupia liikkeen sijaintiin, matkailuun tai yleisötapahtumiin liittyvän kysynnän perusteella. Vuoden 2014 alusta lähtien poikkeuslupakäsittelyt on keskitetty Lapin aluehallintovirastoon, kun aiemmin luvat myönsi kunkin alueen aluehallintovirasto.

Keskuskauppakamarin kehityspäällikkö Pirjo Liukkaan mukaan poikkeuslupien keskittäminen Lapin aluehallintovirastoon on tuonut yhdenmukaisemmat lupakäytännöt koko maahan, mutta nykyiseen liikeaikalakiin liittyvää perusongelmaa se ei poista. Yrittäjä ei edelleenkään voi itse päättää kauppansa aukiolosta.

- Loppiaisen, helatorstain, helluntaipäivän ja pyhäinpäivän aukioloajat ovat suuren hintalapun kysymys. Nämä juhlapyhät ovat erityisesti ulkomaalaisille asiakkaille mieleisiä ostospäiviä, ja etenkin niiden vapaa aukioloaika pitäisi vakiinnuttaa lakiin pikaisesti. Matkailun kehittymisen kannalta on oleellista, että matkailijajoukolle on tarjolla riittävästi palveluita.

Kaupan alan rakennemuutos kiristää alan kilpailutilannetta, ja perinteiset myymälät etsivät nettikaupan paineessa uusia toimintatapoja. Kauppakamarin mukaan Vapaampi aukiolo voisi antaa kaupoille lisää mahdollisuuksia rakentaa uusia, kilpailukykyisiä toimintamalleja.

Pirjo Liukkaan mielestä esimerkiksi raja-alueilla sijaitsevissa kunnissa Lapin AVI on onnistuneesti ottanut huomioon tarpeen kauppojen laajemmalle aukiololle, kun se on myöntänyt useita rajakauppaan liittyviä erityislupia. Kaupat saavat halutessaan olla auki joka päivä kello 7:stä 21:een tai 22:een Lapin, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan alueilla sijaitsevissa rajakunnissa.

- Tavoite on, että kauppojen aukiolon sääntely lopetettaisiin kokonaan. Mikäli asia ratkaistaisiin modernisti ja hallinnollinen kuormitus minimoiden, voisivat kauppiaat itse päättää aukioloajoistaan. Näin myös asiakkaat saisivat itse päättää, milloin käyttävät kaupan palveluita, Liukas sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi