Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Talous

Ledilamput nousivat lamppumyynnin kakkoseksi

Suomen suosituimmaksi valonlähteeksi on noussut verkkojännitteellä toimiva halogeenilamppu. Suomen suosituimmaksi valonlähteeksi on noussut verkkojännitteellä toimiva halogeenilamppu.

Kotitalouksissa tyypillisesti käytettäviä lamppuja ostettiin viime vuonna 13,6 miljoonaa kappaletta. Suomen suosituimmaksi valonlähteeksi on noussut verkkojännitteellä toimiva halogeenilamppu. Sen osuus oli noin 48 % viime vuoden koko lamppumyynnistä.

Uusi tulokas ledilamppu nousi viime vuonna kakkospaikalle ohi energiansäästölampun, ja otti jo 24 % osuuden myynnistä. Ledilamppu on vähintään kaksinkertaistanut suosionsa toistuvasti jo usean vuoden ajan, ja sen ennakoidaan ottavan johtopaikan haltuunsa jo lähivuosina.

- Kierrekantaan sopivien ledilamppujen hinta on ollut laskemaan päin ja ominaisuudet riittävät jo perinteisten valaisimien valonlähteeksi. Uskon ledilamppujen suosion jatkavan kasvuaan ja lamppujen kehittyvän samaan aikaan entistäkin paremmiksi, Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtaja Tarja Hailikari ennakoi.

Tasaista kiinnostusta kohtaavat vuodesta toiseen nyt kolmostilalle jäänyt energiansäästölamppu (14 %) sekä pienjännitteinen halogeenilamppu  (7 %), jotka molemmat kokivat myyntihuippunsa jo vuosia sitten. Hehkulamput ovat poistumassa yleisvalaistuksesta ja niitä myydään lähinnä erikoistarkoituksiin, kuten esimerkiksi uunien valonlähteeksi.

- Muutos toi tarjolle laajan valikoiman energiatehokkaita valonlähteitä, mikä on puolittanut valaistuksen osuuden alle 8 %:iin asuntojen sähkönkäytöstä. Ledilamppuihin ja ledivalaisimiin siirtyminen onkin yksi merkittävimpiä tekoja, joilla jokainen suomalainen voi säästää energiaa ja edistää kestävää kehitystä, Hailikari kannustaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi