Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Talous

Joensuun keskustaan uusi ravintola - luvassa jätkäparkki ja kesäterassi

  • Arttu Koistinen
"Coca-Colaa lasipulloissa, Spriteä myös. Pistä pari koria aluksi, tilataan sitten lisää. Mitä muita niitä on lasipulloissa? Ai niin, tietenkin Fantaa!" Mikko Korhonen ilmoittaa hyvin usein pirisevään puhelimeen. "Coca-Colaa lasipulloissa, Spriteä myös. Pistä pari koria aluksi, tilataan sitten lisää. Mitä muita niitä on lasipulloissa? Ai niin, tietenkin Fantaa!" Mikko Korhonen ilmoittaa hyvin usein pirisevään puhelimeen.

Joensuuhun avataan ensi maanantaina 9. helmikuuta uusi lounasravintola Cafe Pepé. Lounasravintola sijaitsee keskustan K-citymarketin tiloissa, Pikantti-kahvilan paikalla.

Avajaisiin on vielä yli viisi päivää aikaa, mutta kun lounasravintolan toimitusjohtaja, kokki ja keittiömestari Mikko Korhonen, 50, (kuvassa) päästää Karjalaisen citytoimittajan töllistelemään remontoitua tilaa, ravintolan ohi kävelevä sinitakkinen pohjoiskarjalaismies näkee tilaisuutensa tulleen.

-  Milloin avaat ravintolan? Saako teiltä IV-olutta? No hyvä. Riittääköhän asiakkaita? Niin, luulisi riittävän, paikkahan on hyvä. Oletko Joensuusta? Jaa, Tohmajärveltä, mies rupattelee ja poistuu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lounasravintolan sijainti on oiva, Korhonen tuumii hetkeä myöhemmin.

-  Asiakasvirrat ovat hyviä ja korkeita kauppakäytävällä, ja tällä puolella kaupunkia ei varsinaista lounaskahvilaa ole. Ravintolalla on kolmetuhatta potentiaalista asiakaista arkipäivisin.

Muutamat kansalaiset pysähtyvät vähän väliä tutkimaan ravintolan ovenpieleen ripustettua ilmoitusta avajaisista. Mustiin pukeutunut mieskolmikko tökkii vuoron perään lappua.

Korhosen mukaan kilpailu kahviloiden välillä on nykypäivänä raastavaa. Cafe Pepé erottuu Joensuussa joukosta "monitaituruudella", Korhonen tuumii.

-  Teemme ruokaa laidasta laitaan. Käytämme mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Vaikka Cafe Pepé on vasta ottamassa ensiaskeleitaan, toimitusjohtaja on pohtinut jo seuraavia siirtoja. Ravintola on auki myös lauantaisin.

-  Ravintolaan tulee lounge-nurkka, johon laitetaan sohva, pari nojatuolia, televisio ja lehtiä. Jätkäparkki. Kesällä avaamme terassin, ja ravintola voi pitää ovet auki myös iltaisin.

-  Suunnitteilla on jäätelönurkka, joka ei välttämättä ole jäätelönurkka. Tuotekehitys jyllää koko ajan paikallisten toimijoiden kanssa, Korhonen lisää.

Puheliaan Korhosen oikean käden etusormen ympärillä on aimo kerros sideharsoa. Remonttimies ei ole remonttimies ilman pintanaarmuja.

-  Kävin ostamassa telineitä näyttötauluille, ja myyjä varoitti telineiden päiden terävyydestä. En muistanut varoitusta, kun nostin telineet autoon. Teline kuori sormea kuin perunaa, mutta ei se mitään.

Ravintolan tilojen remontointi aloitettiin tammikuussa. Remonttimiehet lähtivät pois eilen tiistaina.

-  Investointi on kokonaisuutena iso. Kaikennäköistä piti uusia, Korhonen sanoo.

Korhonen vietti elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta Tohmajärvellä. Sitten koulutie vei Joensuuhun ja Kuopioon.

Korhosen työhistoria on kirjava: keittiöpäällikkönä Ikeassa, kokkina Kimmelissä, gasthausin pyörittämistä Kuopiossa, keittiömestarina Olavinlinnassa, esimiestyö useassa Helsingin rautatieaseman läheisessä toimipisteessä.

Korhonen pyöritti 1980-luvun puolivälin jälkeen puolitoista vuotta "aitoa kiinalaista ravintolaa" Kuopiossa. Kiinalaisen keittiön saloihin käytiin tutustumassa ensin Oulussa.

-  Olimme viikon Oulussa. Kiinalaiset kokit ovat tarkkoja raaka-aineistaan, he tekevät kaiken käsin ja ovat todella taiteellisia. Kokit toivat omat työvälineet Kiinasta. 

-  Siihen aikaan Kiinasta ei laskettu kokkeja hevillä Suomeen, pojilla piti olla edustuspassit. Kävimme hakemassa kokeneet kokit rautatieasemalta ja menimme raaka-aineostoksille. Täytimme auton raaka-aineilla, ajoimme Helsingistä Kuopioon ja perustimme ravintolan.

Korhonen on häärinyt myös helsinkiläisessä à la carte -ravintolassa, jota suosivat kansanedustajat.

-  Kansanedustajille oli omia nimikkopöytiä. Kansanedustajat söivät ihan perusjuttuja, pippuripihvejä ja soseita. Kuohariakin meni välillä. Äyriäisviikot olivat älyttömän suosittuja.

Pohjois-Karjalassa Korhonen on työskennellyt muun maussa Amicalla, Korpiselkätalossa, Kuntohovilla ja Vetrealla. Hänellä on ollut myös pitopalvelu viimeisen kuuden vuoden ajan.

Lounasravintolan paikalla toimi Pikantti-kahvila 17 vuotta. Korhosella olisi ollut mahdollisuus tarttua aikoinaan Pikantin ruoriin, mutta muuan vastoinkäyminen pilasi suunnitelmat.

-  Nyt on loistava fiilis. Minut on aina heitetty vetämään ravintolaa, joka ei ole aluksi tuottanut mitään, mutta olen aina saanut ravintolan tuottamaan. Minua ei voida sanoa saneeraajaksi, mutta olen löytänyt oikean tuotteen myyntiin.

- Minut on keitetty monessa sopassa, Korhonen lisää.

Cafe Pepé on perheyritys, Korhonen kertoo. Hänen vaimonsa omistaa ravintolan puoliksi, mutta hän on toisella alalla töissä.

-  Sanoin vaimolle, että saat käydä täällä aamukahvilla. Asiakkailta veloitetaan kahvista 1,80 euroa, vaimolta kaksi euroa, Korhonen murjaisee.

Korhosen jälkikasvukin on kantanut kortensa kekoon ravintolassa. 12-vuotias tytär maalasi kirsikkapuut seinälle ravintolan ikkunoiden väliin, ja parikymppinen poika on muun muassa suunnitellut ravintolan kotisivut ja mainosmateriaalin.

-  Perheen asenne motivoi ja antaa lisää fiilistä. Tämä kielii, että koko perhe on yrittäjähenkinen.

Korhosen mukaan ravintolassa työskentelee yhteensä kahdeksan henkilöä.

Korhonen on seurannut pohjoiskarjalaisten ruokailutottumuksia. Mikä heille maistuu?

- Kastikeruoat, karjalanpaisti, lohikeitto ja paistettu muikku. Makealla puolella viinerimunkki on myyntivaltti, niitä kyllä menee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi