Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Talous

Lasipetteri laittaa lapun luukulle - Yrittäjä: Seuraavaksi raivaustöitä

  • Arttu Koistinen

Joensuussa lähes 18 vuotta yritystään pyörittänyt Jussi Petteri Könönen (kuvassa) laittaa lapun Lasi- ja Pallopetterin luukulle toukokuussa.

- Oven pistän säppiin vappuna, myyn ilmapallot pois. Pari viimeistä vuotta on ollut niin tukkoista, että suljen liikkeen, yrittäjä sanoo.

Kun kauppa on käynyt, lasit ja niiden työstämiseen käytettävät työkalut ovat olleet asiakkaiden suosiossa. Ilmapallot Könönen otti valikoimiinsa seitsemän vuotta sitten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kilpailu ei ole lasialalla kovaa kaupungissa. Lähin kilpailija on Kuopiossa, ja Tampereella on pari liikettä verkkokauppojen lisäksi, Könönen luettelee.

-  Lasiharrastus on ollut tasaisessa laskussa kymmenen vuotta. Lasiharrastus on tällä hetkellä maailmanlaajuisessa lamassa.

-  Yli 30-vuotiaat ostavat lasia, nykyajan nuoriso ei ole niin kiinnostunut käsityöharrastuksista kuin esimerkiksi kaksikymmentä vuotta sitten, Könönen sanoo.

Könösen yritti ensin Torikadun Wanhalla kulmalla, sitten Niinivaaralla yli neljä vuotta. Loput vuodet vierähtivät keskustan PT-talossa. Vaikka PT-talon tilan hinta-laatusuhde on Könösen mielestä mainio, kiinteistö sijaitsee hieman syrjässä.

- Joensuun keskusta on niin suppea. Vaikka kävelykatu on lähellä, ihmisvirta menee herkästi ohi. PT-talo ei ole sellaisessa kukoistuksessa kuin joskus aikoinaan. Onhan PT-talo Joensuun ensimmäinen kauppiastalo, historiallinen rakennus.

Suru ei ole hiipinyt puseroon, liikkeen sulkeva Könönen tuumii.

- Olo ei ole oikeastaan haikea. Sulkemista on tullut mietittyä vakavasti hiljaisina hetkinä. Ei tämän takia kannata velkaantumaan käydä. Kiinteät kulut pienenevät oleellisesti, kun ei ole liiketilaa.

Kiteeltä kotoisin oleva Könönen täyttää lähiaikoina 49 vuotta. Nuori mies, hän naurahtaa. Vapun jälkeen Könönen tyhjentää liiketilansa ja pelaa golfia.

- Teen raivauspalveluhommia kesällä ja syksyllä mietin, mitä sitten tehdään. Myöhemmin teen varmaankin lumitöitä, hän uumoilee. Könösellä on ollut järjestämis- ja raivauspalvelu pari vuotta.

- Työ on mukavaa ja mielenkiintoista, minulla on jo pari vakioasiakastakin. Palvelussa myyn työtä enkä tuotteita. Nykyään tavarassa on tosi pieni kateprosentti, sitä saa myydä tosi paljon, että saa leipänsä. Työtä myymällä leivän saa ehkä jollain tavalla helpommin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi