Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Talous

Työehtoja halutaan muuttaa kesken työsuhteen - palkkojen alentaminen harvinaista

  • Karjalainen
Tiukka taloustilanne on saanut työnantajat kiinnostumaan työehtojen uudelleen neuvottelemisesta työpaikoilla, kertoo lakimies Keijo Putkonen.

Hän työskentelee yrityksille erilaisia asiantuntijapalveluita tarjoavassa KPMG:ssä ja kertoo, että varsinkin tänä vuonna työnantajilta on alkanut tulla entistä enemmän kysymyksiä työehtojen muuttamisesta.

- Työpaikoilla kaivataan joustoja esimerkiksi ylitöiden korvaamiseen ja työaikoihin. Palkan alentamiset ovat harvinaisia poikkeuksia, Putkonen toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osan muutoksista työnantaja voi määrätä yksipuolisesti, ja toisinaan niistä on sovittava yhdessä työntekijän kanssa.

Suurimmat muutokset vaativat irtisanomisperusteen. Paljon on kiinni siitä, millaisen työsopimuksen työnantaja ja työntekijä ovat tehneet. Mitä yksityiskohtaisempi työsopimus on, sitä vähemmän työnantaja voi päättää muutoksista yksin.

Vaikka työsopimuksen asema on keskeinen, niiden tekemiseen käytetään Putkosen mukaan yllättävän vähän aikaa.

Usein käytössä on vakiokaavakkeita sen sijaan, että mietittäisiin, mistä asioista sopiminen on kyseisessä tilanteessa järkevää.

- Mahdollisia muutostarpeita kannattaisi ennakoida jo työsopimuksia tehtäessä. Kannattaa miettiä, mistä asioista on tarpeen sopia ennalta ja kuinka tarkasti, hän neuvoo.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa