Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Talous

Taloyhtiön vastuita luullaan todellista suuremmiksi - eripuraa kosteusvaurioista

Aihekuva Aihekuva

Asunto-osakeyhtiön ja osakkaan vastuunjakokysymyksistä joudutaan käsittelemään pahimmassa tapauksessa käräjillä saakka, jolloin kustannukset kasvavat usein suhteettoman suuriksi.

Vuonna 2010 voimaan tullut asunto-osakeyhtiölaki antoi uusia pelisääntöjä, jotka koskevat käytännössä noin kahta miljoonaa ihmistä Suomessa.

Laissa muutettiin muun muassa osakkaan ilmoitusvelvollisuutta muutostöistä siten, että ilmoitus tulee tehdä kirjallisena. Lisäksi vahingonkorvausvastuusta tuli omat säännöksensä uuteen lakiin.

Uudistetun lain mukaan esimerkiksi taloyhtiön kunnossapitovastuulla on nyt perustasoinen sähköjärjestelmä kokonaisuudessaan, kun aikaisemmin huoneiston sähköverkko oli osakkaan vastuulla. Tosin, kun osakas haluaa tehdä huoneiston sähköverkon perustasoon muutoksia, niin hän vastaa myös kustannuksista.

Neuvontalakimies Tapio Haltia Suomen Kiinteistöliitto ry:stä toteaa, että osakkaan ja asuntoyhtiön vastuiden jaosta on edelleen yleisesti epäselvyyttä.

Erityisesti kosteusvauriokorjauksissa kustannusten kohdentamisesta syntyy usein erimielisyyttä.

- Lähtökohtana vastuukysymyksissä on asunto-osakeyhtiölaki, sikäli kuin vastuita ei ole määritetty eri tavalla taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. On mahdollista, että yhtiöjärjestykseen on otettu pykäliä vastuunjaosta, ja silloin mennään niiden mukaan ja laki on tavallaan tällöin toissijainen, Haltia sanoo.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.