Sunnuntai, 20.10.2019 
Kasperi, Kauno
Talous

Älylaseilla saa yhteyden kodinkoneisiin

  • Karjalainen
Vuonna 2025 kahvinkeitin käynnistyy katseen voimalla. Auto tarkistaa itsenäisestä kalenterisi ja varaa ajan huoltoon. Astianpesukone puolestaan ilmoittaa, että puhtaat lautaset kannattaa poimia sieltä eikä astiakaapista.

Tutkijoiden vision mukaan esineiden internet mullistaa internetin jo ensi vuosikymmenellä. Silloin kymmenet miljardit esineet arkiset kodinkoneet mukaan lukien ovat yhteydessä internetiin tietokoneiden tavoin.

Älylaseja aiotaan käyttää hyväksi esineiden internet -sovellusten tutkimuksessa. Laseja kehitetään parhaillaan Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen kaksivuotisessa hankkeessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Esineiden internetistä odotetaan internet-kehityksen seuraavaa aaltoa. Ihmisen toiminnan seuraaminen esineiden internetin muodostamassa uudessa toimintaympäristössä tulee luomaan arvokasta tietoa siitä, miten vuorovaikutus ihmisen ja teknisen ympäristön välillä tulisi suunnitella ja toteuttaa, sanoo Kai Puolamäki, Aivot ja työ -tutkimuskeskuksen johtaja Työterveyslaitoksesta.

Puolamäki uskoo, että älylaseista ja esineiden internetistä tulisi toteuduttuaan luonnollinen osa arkielämää, kuten teknologia ja internet jo nyt ovat. Viiden vuoden kuluttua älylaseja ostetaan ainakin kokeilukäyttöön.

- Keittiökoneet eivät vielä ole internetyhteydessä, mutta televisio on. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa