Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Talous

Kasvukausi on jäljessä kaksi viikkoa

  • Karjalainen
Kasvukausi on Pro Agrian mukaan 10-14 vuorokautta keskimääräisestä jäljessä suurimmassa osassa maata. Sateet ja viileä sää hidastavat viljelykasvien kasvua sekä varhaisvihannesten ja mansikan sadon valmistumista.

Sateet vaikeuttivat kylvötöiden loppuun saattamista, ja osa pelloista jouduttiin jättämään kokonaan kylvämättä tai tekemään viime hetken muutoksia kylvösuunnitelmiin. Kylvöalojen muutosilmoituksia tehtiinkin tänä vuonna huomattavan paljon tavanomaista enemmän. Yleisimmin vaihdettiin kevätvehnää ja kauraa lyhyemmän kasvuajan ohraan. Kevätvehnää vaihdettiin myös rypsiin.

Kasvustoissa on havaittavissa tänä kesänä tavanomaista enemmän erityisesti typen ja mangaanin puutosoireita epäsuotuisista sääoloista johtuen. Huonosta maan rakenteesta kärsivillä lohkoilla kasvua heikentää märkyyden tuoma hapen puute. Kasvustot tarvitsevat nyt jo kipeästi lämpöä, muuten on riskinä sadonkorjuukauden venyminen pitkälle syksyyn, mikä lisää sadon laatuongelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varhaisperunan nostot käynnistyivät kunnolla vasta juhannusviikolla. Sadosta on ehditty korjata vasta 10-20 prosenttia. Varhaisperunan sato on jäämässä määrältään tavanomaista pienemmäksi suuressa osassa maata.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa