Torstai, 27.2.2020 
Torsti
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Talous

Valion toimitusjohtaja Joensuussa: Vienti muualle kuin Venäjälle vahvassa kasvussa

Venäjän viennin romahdettua Valio hakee voimakkaasti uusia markkinoita etenkin Kiinasta ja Kaakkois-Aasiasta, sanoi Valion toimitusjohtaja Annika Hurme torstaina Joensuussa.

Viime vuonna Valio vei maitotuotteita 55 maahan, joista 35 oli EU:n ulkopuolisia. Valion vienti muodosti 35 prosenttia koko Suomen elintarvikeviennin tuloista (ilman alkoholituotteita), mikä tekee Valiosta Suomen suurimman elintarvikkeiden viejän. Maitotuotteiden viennistä Valion osuus on noin 97 prosenttia.

Venäjä pysyi Valion tärkeimpänä vientimaana aina viime vuoden elokuuhun saakka, mutta vastapakotteiden tultua voimaan maitotuotteille oli löydettävä uudet osoitteet. Valion vientiosaaminen turvaa globaalissa tuontikilpailussa Suomen maidontuotannon säilymisen omavaraisella tasolla. Suomessa tuotetaan tällä hetkellä maitoa saman verran kuin maassa kulutetaan.

Valio on pystynyt tänä vuonna korvaamaan Venäjän markkinoita.  Tammi-maaliskuussa Valion vienti muihin maihin kuin Venäjälle oli 25 miljoonaa euroa suurempi kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Määrämuutos on tätäkin suurempi.

Viennin kannattavuus on kuitenkin heikentynyt. Valion toimitusjohtajan Annikka Hurmeen mukaan tämä johtuu siitä, että Venäjän kuluttajatuotteista sai paremman hinnan kuin maailmanmarkkinahintoja seuraavien teollisuustuotteiden viennistä.

- Uusien kuluttajatuotemarkkinoiden löytäminen ja brändin tekeminen tunnetuksi vaativat monien vuosien työn ja rahallisen panostuksen ilman takeita onnistumisesta. Tässä taloudellisessa tilanteessa aikajänne tuntuu välillä tuskaisen pitkältä. Mutta Valion teknologiaosaaminen ja tuotekehitys ovat tuottaneet ja tuottavat sellaisia innovaatioita, jotka ovat menestyneet ja joiden uskomme menestyvän myös globaaleilla markkinoilla, Hurme sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa