Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Talous

Arla on noussut maitokaupan ykköseksi

  • Matti Pietiläinen

Arla on noussut markkinajohtajaksi perusmaitojen valmistuksessa Suomessa. Sen valmistamien maitojen osuus on jo 33 prosenttia tämän vuoden perusmaitojen myynnistä.

Vielä muutama vuosi sitten yli 50 prosentin osuutta perusmaitojen myynnissä pitänyt Valio on jäänyt toiseksi 18 prosentin osuudellaan.

Perusmaidoiksi lasketaan rasvaton maito sekä, kevyt-, täys ja ykkösmaito.

Arlan osuudesta reilut 70 prosenttia on peräisin kauppaketjujen omien merkkien maidosta, jonka Arla valmistaa. Se toimittaa K-ryhmän Pirkka-tuotemerkin perusmaidot ja osan S-ryhmän Kotimaista-tuotemerkin perusmaidoista.

- Sellaista johtopäätöstä ei voi tehdä, että Arla olisi markkinajohtaja, vaan osuudet ovat jakautuneet suuremmalle osalle toimijoista. Kaupan merkithän eivät ole Arlan merkkejä, vaan kaupan merkkejä, Arlan toimitusjohtaja Reijo Kiskola sanoo.

Arla Oy kuuluu kansainväliseen Arla Foods -konserniin, jonka omistajat ovat ruotsalaisia, tanskalaisia, saksalaisia ja brittiläisiä maidontuottajia. Valio on 17 suomalaisen maidontuottajaosuuskunnan omistama yritys.

Valion markkinointijohtajan Elli Siltalan mukaan Valion markkinaosuusluvun pohjalla on Valion tulkinta tutkimusyhtiö Nielsenin luvuista.

- Meillä on se käsitys, että Arla on valmistajista selkeästi suurin, Valion strategiasta vastaava johtaja Rauno Hiltunen kommentoi perusmaitojen markkinaosuustilannetta.

Kilpailuviranomaisten nykytulkinnan mukaan Valio on kuitenkin määräävässä markkina-asemassa eikä se voi esimerkiksi määritellä vapaasti perusmaitojensa hintoja. Tulkinta on peruja vuosien 2010¬-2011 tilanteesta, jolloin Valiolla oli yli 50 prosentin osuus perusmaitojen myynnistä.

Arlan markkinaosuuslukema on peräisin yhtiöltä itseltään ja laskettu tuotantoluvuista. Arlan tämän vuoden markkinaosuus on laskettu suhteessa yhden vuoden aikana Suomessa myytävään perusmaitomäärään, 520 miljoonaan litraan.

Oheisen grafiikan maitomäärien jakautuminen on laskettu sekä Valion ja Arlan markkinaosuuksien pohjalta että kaupan ketjujen ilmoittamien tietojen pohjalta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa