Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Talous

Luke ennustaa metsäteollisuuden näkymien piristyvän

  • Esa Kurki

Metsäteollisuustuotteiden kysyntä vilkastuu maailmanmarkkinoilla ensi vuonna, ennakoi Luonnonvarakeskus (Luke) perjantaina julkaistussa suhdannekatsauksessaan.

Kuluvana vuonna sahatavaran ja vanerin tuotanto on vähenemässä, mutta ensi vuonna puutuoteteollisuuden viennin arvioidaan taas kasvavan, kun euroalueen talous elpyy ja rakentaminen lisääntyy.

- Myös viennin yksikköhinnat nousevat kuluvan vuoden tasosta ja parantavat koko puuteollisuuden kannattavuutta, ennustaa tutkija Jari Viitanen Luken Joensuun toimipaikasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luke odottaa sahatavaran ja vanerin vientihintaan ensi vuonna kahden prosentin nousua.

Massa- ja paperimarkkinat kehittyvät viime vuosien tapaan kaksijakoisesti: pakkausmateriaalien, sellun ja pehmopaperin käyttö lisääntyy maailmalla, mutta painopaperien kysyntä vähenee.

Suomen paperin tuotanto- ja vientimäärien arvioidaan alenevan sekä tänä että ensi vuonna 4-5 prosenttia. Vastaavasti sellun tuotannon ja viennin ennakoidaan kasvavan ensi vuonna 3 ja kartongin tuotannon ja viennin 7-8 prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotteiden parantuva kysyntä piristää myös raakapuumarkkinoita. Luke arvioi, että markkinahakkuut nousevat ensi vuonna kolme ja havutukin kantohinnat kaksi prosenttia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi