Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Talous

Metsäteollisuus tarvitsee jopa 17 800 uutta työntekijää

  • Ilkka Hartio
Metsäkoneenkuljettajilla on erinomaiset työllisyysnäkymät. Uusia kuljettajia tarvitaan vuosittain noin 600. Metsäkoneenkuljettajilla on erinomaiset työllisyysnäkymät. Uusia kuljettajia tarvitaan vuosittain noin 600.

Metsäteollisuus palkkaa taas uusia työntekijöitä Suomessa. Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa toimialalle tarvitaan jopa 17 800 uutta käsiparia. Ala on huolissaan työvoiman saannista ja kampanjoi tänä syksynä peruskouluissa kohottaakseen metsäteollisuuden imagoa nuorten silmissä.

- Työllisyysnäkymät pitkälle tulevaisuuteen ovat oikein hyvät. Metsäteollisuus ei todellakaan ole auringonlaskun ala - olemme vasta aamutuimassa, kiteyttää Metsä Groupin henkilöstöjohtaja Anneli Karhula. Hän toimii Metsäteollisuus ry:n koulutus- ja osaamistoimikunnan puheenjohtajana.

Työvoiman tarve kasvaa selvästi, kun rakenteilla olevat investoinnit valmistuvat ja kotimaisen puun käyttö nousee noin kymmenellä miljoonalla kuutiolla lähivuosina. Jatkossa tarvitaan arviolta 600 uutta metsäkoneenkuljettajaa ja 300 uutta puutavara-auton kuljettajaa vuodessa. He työllistyvät eri puolille Suomea.

Lisäksi seuraavien 5-10 vuoden kuluessa metsäteollisuuden palveluksesta jää eläkkeelle 15-20 prosenttia henkilöstöstä. Ala työllistää suoraan 44 000 ihmistä, joten eläkkeelle siirtyy enimmillään 8 800 henkilöä.

Kun lasketaan yhteen eläköityviltä vapautuvat työpaikat ja uuden työvoiman tarve, niin päästään lukuun 17 800.

- Parhaimmillaan uusia työntekijöitä tarvitaan tuo määrä seuraavan vuosikymmenen aikana. Aivan tarkkaa arviota ei kuitenkaan voida tehdä, sillä kaikkien eläkkeelle siirtyvien tilalle ei välttämättä palkata uusia tekijöitä, Karhula muistuttaa.

Lisäksi juuri tällä hetkellä monien koneyrittäjien tilanne on hankala tuotantokatkosten vuoksi ja kuljettajia on lomautettuna. Tulevaisuuden näkymiin notkahdus ei kuitenkaan vaikuta.

Metsäteollisuus kampanjoi tämän syksyn aikana yläkouluissa ympäri Suomea herättääkseen nuorten kiinnostuksen alaa kohtaan. Toistasataa metsäalan ammattilaista kiertää noin 300 yläkoulussa ympäri Suomea kertomassa metsäteollisuuden työmahdollisuuksista ja uusista innovaatioista.

- Lähettiläämme ovat tavanneet pääsiassa yhdeksäsluokkalaisia eli peruskoulun päättävää ikäluokkaa. Minulle on kerrottu, että nuorilta tullut palaute on ollut sangen myönteistä, Anneli Karhula iloitsee.

Metsäteollisuuden lähettiläät ovat kertoneet nuorille, että paperimiesten ja metsurien lisäksi alalla on satoja muita tehtävänimikkeitä. Monissa tehtävissä palkatkin ovat kilpailukykyisiä.

- Kierrämme kouluja jo kolmatta vuotta. Opiskelupaikkojen haussa  kampanjan tulokset eivät vielä näy, mutta nuorisotutkimuksessa mielikuvat metsäteollisuudesta ovat muuttuneet entistä positiivisemmiksi. Myös opettajien ja opinto-ohjaajien tiedot alan mahdollisuuksista ovat parantuneet.

Myönteisiin näkymiin vaikuttaa myös se, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on nostanut biotalouden yhdeksi kärkihankkeekseen.

-  Myös investoinnit, uudistuminen ja innovaatiot synnyttävät kysyntää aivan uudenlaiselle osaamiselle ja osaajille. Nuorten kiinnostus metsäteollisuutta kohtaan on herätettävä, jotta alan tulevaisuus Suomessa voidaan turvata, painottaa  toimitusjohtaja Timo Jaatinen Metsäteollisuus ry:stä.

Yhtenä ongelmana on, että alan koulutuspaikkoja on vähennetty. Nyt niitä tarvittaisiin taas lisää, jotta ammattitaitoisen työvoiman saanti turvattaisiin.

Kouluissa kiertävää mahdollisuuksien metsä -kampanjaa toteuttavat Metsäteollisuus ry ja Suomen Metsäyhdistys sekä Metsä Group, UPM-Kymmene Oyj, Stora Enso Oyj, DS Smith Packaging Finland Oy, Sappi Finland Oy, Versowood Oy, Pölkky Oy, Tornator Oyj ja Kotkamills Oy.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi