Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Talous

Suomesta saadaan pian viljeltyä pakuria

  • Esa Kurki

Pakurikäävän aiheuttaman kasvaimen, pakurin, viljely näyttää onnistuvan. Tähän tulokseen on päädytty sekä silmämääräisesti että DNA-tutkimuksen varmistamana.

Viljelyssä ollaan toki vielä alkutaipaleella, sillä Itä-Suomen yliopisto ja aiempi MTT (nykyinen Luonnonvarakeskus) perustivat laajan pakurin viljelykoeverkoston koivikoihin vasta viime vuonna.

Kokeet perustettiin ymppäämällä pakurikääpäsientä puutapeissa koivujen runkoihin kiinni.

Viljelyssä on mukana myös useita pohjoiskarjalaisia metsänomistajia koivikkoineen.

Professori Ari Pappinen Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta vahvistaa, että viljelyn onnistuminen on voitu varmistaa.

- Vielä on kuitenkin liian varhaista arvioida, missä vaiheessa pakurikasvain on keruukunnossa, Pappinen toteaa.

Aiemmin on arvioitu, että viljelty pakuri saattaisi kehittyä korjuukypsäksi viidessä vuodessa.

Itä-Suomen yliopisto ja Luonnonvarakeskus hakevat nyt jatkorahoitusta sen tutkimiseksi, miten yritykset voivat tuotteistaa ja markkinoida pakuria.

Pappinen kertoo, että mukaan on lähtenyt joukko yrityksiä, ja jotkut niistä ovat vieneet asiaa eteenpäin myös omalla rahoituksellaan. Metsänomistajat ovat puolestaan ottaneet viljelymahdollisuuden innokkaasti vastaan.

Tutkijoiden ja yritysten tavoitteena on käynnistää pakurin laajamittainen ja suunnitelmallinen tuotanto sekä kotimaahan että vientimarkkinoille.

Pakuri on arvostettu etenkin Kiinassa, Japanissa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa. Pakurilla uskotaan olevan monia terveysvaikutuksia.

Pakurin hinta voi nousta kuivattuna ja jatkojalostettuna useisiin satoihin euroihin kilolle. Koivun lisäksi pakuria voi kasvaa muun muassa lepällä, pihlajalla ja haavalla.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta