Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Talous

Ongelmat tietojärjestelmissä seisottavat miljoonainvestointeja

  • Esa Kurki

Maaseutuvirastolla (Mavi) on ollut ongelmia Hyrrä-tietojärjestelmässään, eikä investointitukien päätöksenteko edennyt kesällä ilmoitetussa aikataulussa. Tilanne on ollut hakijoiden kannalta vaikea, koska viljelijä voi alkaa toteuttaa tuettua investointia lain mukaan vasta myöntöpäätöksen saatuaan.

Mavi tiedotti viime viikolla, että ely-keskukset ovat käynnistäneet päätöksenteon lainaa sisältävistä maatalouden investointitukihakemuksista ja nuoren viljelijän aloitustukihakemuksista.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi aiemmin, että Mavin Hyrrä-tietojärjestelmä on kaaoksessa, mikä seisottaa kymmenien miljoonien eurojen investointeja maaseudulla. Investointitukipäätöksiä käsitellään Hyrrä-ohjelmalla.

Ely-keskuksissa on päätettävänä yhteensä noin 850 investointitukihakemusta ja noin 70 nuoren viljelijän aloitustuen hakemusta.

Yritysasiantuntija Tapio Leinonen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta kertoo, että keskus sai elokuun puolivälin määräaikaan mennessä 24 maatilatalouden investointitukihakemusta, joilla haettiin noin 2,1 miljoonan euron avustuksia ja hieman yli 3,2 miljoonan euron korkotukilainamääriä.

Maatilojen investointirahoitushakemusten yhteenlaskettu kustannusarvio oli maakunnassa 6,1 miljoonaa euroa.

- Rakennushankkeet ovat viivästyneet monessa tapauksessa nimenomaan tietojärjestelmän haasteista johtuen. Onneksi saimme päätökset tehtyä salaojitusinvestointien osalta muutamia viikkoja sitten, ja niistä suurin osa on käsitykseni mukaan jo toteutettu, Leinonen kertoo.

Mavin mukaan nuoren viljelijän aloitustuet maksetaan marraskuun lopulla. Samaan aikaan alkavat myös neuvontakorvausten maksut. Mavi arvioi marraskuun puoliväliin mennessä, miten päätöksenteko etenee hanke- ja yritystuissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi