Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Talous

Metsänhoitoyhdistykset ihmettelevät puun heikkoa kysyntää

  • Esa Kurki

Talvihakkuukohteet kantavat hyvin pakkasten ansiosta, mutta puumarkkinoille on tällä hetkellä muodostunut metsänhoitoyhdistysten mukaan ylitarjontatilanne - tai alikysyntä - miten kukin tilanteen tulkitsee.

Metsänhoitoyhdistysten valtakunnallisen tiedotteen mukaan koivutukkia lukuun ottamatta kaikista muista puutavaralajeista tuntuu olevan ylitarjontaa. Yhdistyksissä pidetäänkin nykytilanteessa outona, että metsäteollisuus rummuttaa koko ajan puun tarjonnan nopean vahvistamisen puolesta.

Heikko markkinatilanne vallitsee myös Pohjois-Karjalassa. Maakunnan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Nuutinen kertoo, että kuitupuuvaltaiset leimikot eivät tunnut kiinnostavan tällä hetkellä ostajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdistyksellä on Nuutisen mukaan kymmeniä valtakirjaleimikkoja, joihin ei ole saatu puunostajilta tarjousta. Metsänomistajat ovat valittaneet, ettei puu kelpaa suorillakaan kaupoilla yhtiöille. Erityisesti talvileimikoiden kysyntä on ollut heikkoa.

- Tämän hetken tilanne on suorastaan aika surkea havukuitupuun osalta. Toivottavasti tilanne korjaantuu metsäteollisuuden suurinvestointien myötä - sitä nyt odotellaan, Nuutinen sanoo.

Metsänomistajia on kismittänyt myös se, että puun ostajat ovat esittäneet viime aikoina havutukin minimilatvaläpimitan nostamista kolmella sentillä, uusia tukin hintaluokitteluja sekä juurikäävän torjunnan kustannusten siirtoa metsänomistajan maksettavaksi.

Nuutisen mukaan minimilatvaläpimitan nostossa kantorahan menetys on myyjälle kymmenen prosentin luokkaa, jos sitä ei kompensoida korottamalla kuitu- ja tukkipuun hintaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa