Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Talous

Professori: Työtöntä pidetään nykyään syyllisenä

  • Jaana Kainulainen

Yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen Itä-Suomen yliopistosta on sitä mieltä, että asenne työttömyyttä kohtaan on muuttunut syyllistäväksi. Vielä 1990-luvulla ajateltiin, että työttömyys johtuu siitä, että töitä ei ole.

-  Nykyisin työttömyyden ajatellaan johtuvan siitä, että ihminen ei ole osannut hankkia itseään asemaan, että olisi töissä. Ajatus on syyllistävä. Kun ongelmasta tehdään yksikön ongelma, kasvaa syrjäytymisriski.

Ajatusmallin mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 200 000 syyllistä työttömyyteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Myös työvoimapolitiikka tukee syyllistämistä. Työllistävät toimenpiteet ovat aktivoivia. Sinun pitää olla aktiivinen ollaksesi hyvä työtön, uusia ansioluetteloa muodin mukaan, laittaa YouTubeen video, perustaa startup-yritys, niin olet hyvä työtön. On vaativaa olla työtön.

Avoimien työpaikkojen määrän laskiessa te-toimistot tarjoavat yrittäjyyttä vaihtoehdoksi heille, joilla siihen on mahdollisuus. Te-keskuksen tilastojen mukaan yrittämisestä innostuneiden määrä laski Pohjois-Karjalassa selvästi.

-  Viime vuonna yrittäjyyden aloitti noin 160, kun edellisvuonna luku oli noin 250, Kallinen kertoo.

Te-toimiston muita keinoja ovat aktivointi ja koulutus sekä erilaiset työnhakemiseen liittyvät valmennukset.

Pohjois-Karjalassa työttömien osuus työvoimasta on lähes viidennes, tarkalleen 18,3 prosenttia. Maakunta putosi tuoreimmissa ely-keskuksen työttömyystilastossa Suomen alimmaksi.

Työttömien määrä kasvoi vuodessa lähes viisi prosenttia, ja todella reilusti marraskuusta joulukuun loppuun: yli 1 600 henkilöllä.

Työttömiä oli vuoden 2015 lopussa noin 13 600 ihmistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa