Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Ulkomaat

Panama närkästyi Ranskan veroparatiisilistauksesta

  • STT-AFP
Panamalaisyritys Mossack Fonsecan toimisto ratsattiin Salvadorissa. Lakifirma on niin sanotun Panama-vuodon keskiössä. LEHTIKUVA/AFP Panamalaisyritys Mossack Fonsecan toimisto ratsattiin Salvadorissa. Lakifirma on niin sanotun Panama-vuodon keskiössä. LEHTIKUVA/AFP
Panama paheksuu Ranskan aikeita palauttaa maa veroparatiisilistalle niin kutsutun Panama-vuodon takia.

- Haluan tehdä hyvin selväksi, että Ranskan hallituksen päätös on väärä ja tarpeeton -- maailmanlaajuisten ongelmien ratkomiseen tarvitaan yhteistyötä kaikkien maiden kesken, sanoi Panaman presidentti Juan Carlos Varela.

Panama oli pitkään Ranskan veroparatiisilistalla, kunnes maat sopivat vuonna 2012 veronkierron vastaisista toimista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Panama-vuodossa panamalaisesta Mossack Fonseca -lakiyrityksestä vuodettiin julkisuuteen yli 11 miljoonaa asiakirjaa, joista paljastuu kansainvälistä verokikkailua ja mahdollisia talousrikoksia.

Paljastusten takia Ranska on kehottanut myös teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:tä palauttamaan Panaman veroparatiisimaiden mustalle listalle. Listaus vaikeuttaisi maan pankkisektorin toimintaa.

Presidentti Varelan mukaan valtiovarainministeri Dulcidio de la Guardia matkustaa Pariisiin tiistaina selvittämään asiaa. Panama on myös uhannut Ranskaa vastatoimilla, kuten ranskalaisten investointien vaikeuttamisella, jos maa ei peräänny aikeistaan.

Mossack Fonsecan toimisto ratsattiin Salvadorissa

Mossack Fonsecan toiminnan tutkinta jatkuu monissa maissa. Eilen keskiamerikkalaisen Salvadorin poliisi teki ratsian firman toimistoon maan pääkaupungissa San Salvadorissa.

Salvadorin valtionsyyttäjän mukaan toimistosta takavarikoitiin asiakirjoja ja tietokoneita. Yhteensä seitsemää toimiston työntekijää kuulusteltiin, mutta ketään ei pidätetty.

Viranomaiset päättivät ratsata toimiston kun he huomasivat, että työntekijät olivat poistaneet yrityksen logon rakennuksen seinästä. Työntekijät kertoivat, että he olivat aikeissa muuttaa uusiin toimitiloihin.

Firmasta vuotaneissa asiakirjoissa nimetään yli 30 Salvadorin kansalaista. Salvadorissa on aloitettu tutkinta siitä, ovatko he rikkoneet lakia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa