Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Ulkomaat

Jemenin tulitauko voimaan

  • STT-AFP
Jemenin taisteluiden jälkiä Taezin kaupungissa kuun alussa. Maahan yritetään nyt saada neljättä kertaa pitävä tulitauko. LEHTIKUVA/AFP Jemenin taisteluiden jälkiä Taezin kaupungissa kuun alussa. Maahan yritetään nyt saada neljättä kertaa pitävä tulitauko. LEHTIKUVA/AFP
Jemenissä on astunut voimaan YK:n välittämä tulitauko. Sekä hallituksen joukot että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat luvanneet lopettaa taistelut.

- Aiomme noudattaa tulitaukoa, kunhan huthikapinalliset eivät riko sitä, sanoi hallituksen joukkojen komentaja Mohamed Ali al-Makdashi.

Kyseessä on jo neljäs yritys saada Jemenin taistelut päättymään. Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa ensi viikon maanantaina Kuwaitissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asiantuntijat ovat varovaisen toiveikkaita sovun suhteen, koska osapuolet ovat lähentyneet hieman viime kuukausina.

- Ensimmäistä kertaa ne ryhmät, jotka voivat lopettaa suuret sotilasoperaatiot - erityisesti saudit ja huthit - vaikuttavat olevan halukkaampia tekemään niin. Mutta vaikka taistelut päättyisivätkin, Jemenin tie rauhaan tulee olemaan pitkä ja vaikea ja sisäinen konflikti tulee jatkumaan jonkin aikaa, sanoi International Crisis Groupin asiantuntija April Longley Alley.

Jemen vajosi kaaokseen syksyllä 2014, kun Iranin tukemat huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan. Konflikti laajeni, kun Saudi-Arabian johtama liittouma ryhtyi pommittamaan kapinallisia tukeakseen Jemenin hallitusta.

YK:n mukaan taisteluissa on kuollut yli 6 300 ihmistä, joista noin puolet siviilejä. Lisäksi ainakin 30 000 ihmistä on haavoittunut ja 2,4 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa