Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Pakolaiskriisi ajoi Ruotsin koulut ahtaalle

  • Karjalainen
Viime vuoden pakolaiskriisin jäljet alkavat näkyä Ruotsin koulujärjestelmässä, ruotsalaislehti Aftonbladet kirjoittaa.

Lehden mukaan 98 prosenttia ruotsalaiskunnista on palkannut uusia työntekijöitä pakolaiskriisin vuoksi, ja 82 prosenttia kertoo vielä joutuvansa palkkaamaan lisää. Useimmat tarvitsevat 1-5 uutta työntekijää, jotkut kunnista kuitenkin tarvitsevat lähemmäs sata uutta työntekijää, Aftonbladet kirjoittaa.

Kasvanut työntekijätarve vaatii kunnilta rahaa, mutta äkillinen työntekijätarve näkyy myös rekrytointivaikeuksina. Suurin osa kunnista kertoo opettajapulan olevan erityisen vaikea ongelma. Rekrytoitaviksi kaivattaisiin erikoistumattomien opettajien lisäksi erityisesti ruotsia vieraana kielenä opettavia opettajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opettajien kasvanutta työtaakkaa helpottamaan puolestaan kaivataan avustajia, tulkkeja ja kouluterveydenhuollon henkilökuntaa.

Aftonbladetin mukaan ongelmia on tullut myös koulutilojen riittävyydestä. Ruotsalaisissa kunnissa tarvittaisiin uusia koulurakennuksia, mutta niiden rakentamiseen ei ole sen paremmin aikaa kuin rahaa. Osa kunnista vuokraa tilapäisiä koulutiloja, osa käyttää parakkeja ja osassa kouluista on jouduttu kasvattamaan ryhmäkokoja.

Aftonbladetin tiedot perustuvat lehden tekemään kyselyyn ja haastatteluihin. Lehden kyselyyn vastasi 133 kuntaa 290:stä.

Lähde:

Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22548087.ab

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa