Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Ulkomaat

Komitea: Brasilian presidentti tulee asettaa syytteeseen

  • STT-AFP
Komitea äänesti syytteiden nostamisen puolesta äänin 38-27. LEHTIKUVA/AFP Komitea äänesti syytteiden nostamisen puolesta äänin 38-27. LEHTIKUVA/AFP
Brasilialla on muutaman päivän kuluttua edessään totuuden heti. Kongressin edustajainhuone äänestää ensi sunnuntaina tai maanantaina presidentti Dilma Rousseffin asettamisesta virkasyytteeseen. Rousseffin epäillään kaunistelleen tietoja valtiontalouden tilasta vuoden 2014 presidentinvaalien alla.

Asiaa pohjustanut kongressin komitea puolsi maanantaina syytteeseen asettamista. Kaoottinen ja huuteluksi mennyt kokous antoi samalla esimakua tulevasta. Pääkaupunki Brasilian kaduille odotetaan satojatuhansia mielenosoittajia edustajainhuoneen äänestäessä asiasta.

Mielipidekyselyiden mukaan presidentin vastustajilla ei ole vielä tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä. Rousseffin toivo on noin sadassa kannastaan epävarmassa parlamentaarikossa, jotka yritetään taivutella äänestämään syytettä vastaan tai edes tyhjää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta jos huonosti käy, Rousseff ei avaa elokuussa Brasilian kesäolympialaisia vaan istuu syytettynä valtakunnanoikeudessa.

"Vallankaappaus"

Rousseffin tukijoiden mukaan käynnissä on räikeä vallankaappausyritys.

- En olisi ikinä uskonut, että sukupolveni näkee vallankaappaajien yrityksen syrjäyttää demokraattisesti valittu presidentti, itse rahanpesusta syytteessä oleva ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kauhisteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lisäpontta juonitteluepäilyt saivat nauhoituksesta, jossa Rousseffin tukijasta vastustajaksi siirtynyt varapresidentti Michel Temer jo harjoittelee virkaanastujaispuhetta ja vetoaa yhtenäisyyden puolesta. Temerin toimiston mukaan nauhan päätyminen julkisuuteen oli "vahinko".

Tilannetta mutkistaa se, että BBC:n mukaan myös Temeriä uhkaa virkasyyte ja seuraavana vt. presidentiksi tarjolla olevaa edustajainhuoneen puhemiestä Eduaro Cunhaa puolestaan lahjontasyytteet.

Poliittinen kaaos ei ole Brasilian ainoa huoli. Maan talous on taantumassa ja valtiollinen Petrobras-öljy-yhtiö on keskellä korruptioskandaalia. Kaiken kukkuraksi hyttyset levittävät zikavirusta, joka on osoittautumassa oletettua pahemmaksi vitsaukseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa