Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

EU-diplomaatit Guardianille: Brexit-Boriksen väitteet täyttä haihattelua

  • STT
Britannian brexit-kampanjan kärkihahmon Boris Johnsonin väitteet Britannian pääsystä EU:n yhtenäismarkkinoille EU-sääntöjä noudattamatta ovat diplomaattilähteiden mukaan haihatusta, kirjoittaa Guardian. LEHTIKUVA/AFP Britannian brexit-kampanjan kärkihahmon Boris Johnsonin väitteet Britannian pääsystä EU:n yhtenäismarkkinoille EU-sääntöjä noudattamatta ovat diplomaattilähteiden mukaan haihatusta, kirjoittaa Guardian. LEHTIKUVA/AFP
EU-diplomaatit ovat tyrmänneet Britannian brexit-kampanjan kärkihahmon Boris Johnsonin väitteet, että Britannia voisi säilyttää pääsyn EU:n yhtenäismarkkinoille noudattamatta EU:n sääntöjä.

Sanomalehti Guardianin diplomaattilähteet sanovat, että Johnsonin Telegraph-lehden kolumnissa esittämät väitteet ovat täyttä haihattelua.

- Kukaan ei voi saada täyttä pääsyä yhtenäismarkkinoille ilman, että noudattaa sen sääntöjä. Jos antaisimme sellaisen diilin briteille, miksei sitten Australialle tai Uudelle-Seelannille, yksi lähteistä ihmetteli Guardianille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Johnson: EU-laeista eroon, rahat säästöön

Johnson lupaa kolumnissaan, että britit voivat jatkossakin asua, matkustaa, opiskella ja ostaa asuntoja EU-maista, mutta samoja oikeuksia ei automaattisesti anneta EU-kansalaisille Britanniassa.

Johnsonin mukaan yhtenäismarkkinoihin kuulumista ei estäisi sekään, että Britannia ottaisi käyttöön pisteytykseen perustuvan maahanmuuttojärjestelmän, jolla rajoitettaisiin EU-kansalaisten mahdollisuuksia työskennellä Britanniassa.

Johnson kirjoittaa, että ainoa todellinen muutos tulee olemaan se, että Britannia pääsee eroon EU:n lainsäädännöstä. Samalla Britannia säästäisi "merkittävän määrän rahaa", joka voitaisiin käyttää esimerkiksi terveydenhuoltoon.

Saksan teollisuusliittokin kiistää

Johnsonin mukaan myös Saksan teollisuusliitto BDI tukee Britannian jatkoa yhtenäismarkkinoilla.

BDI kiirehti kiistämään Johnsonin väitteen ja pahoitteli Britannian brexit-äänestyksen lopputulosta.

- Päätös heikentää Britanniaa itseään sekä EU:ta ja Saksaa - niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Ne, joilla on poliittinen vastuu, pitää nyt tehdä kaikkensa vahinkojen minimoimiseksi, liitto kirjoitti vastauksessaan Johnsonin kolumniin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi