Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Ruotsi sai paikan, jota Suomi havitteli turhaan neljä vuotta sitten

  • STT-TT
Yhteensä turvallisuusneuvostossa on edustettuna 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä. LEHTIKUVA/AFP Yhteensä turvallisuusneuvostossa on edustettuna 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä. LEHTIKUVA/AFP
YK:n yleiskokous on valinnut Ruotsin turvallisuusneuvoston jäseneksi. Ruotsi sai 134 ääntä, kun valintaan vaadittiin 128 ääntä. Turvallisuusneuvostoon valittiin tänään Ruotsin lisäksi neljä muuta määräaikaisjäsentä kahden vuoden kaudeksi: Hollanti, Kazakstan, Etiopia ja Bolivia, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Euroopalle oli jaossa kaksi paikkaa, josta Ruotsin ja Hollannin lisäksi kilpailivat Italia ja Belgia, jotka nyt jäivät rannalle.

Yhteensä turvallisuusneuvostossa on edustettuna 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä: Britannia, Ranska, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsissa iloittiin tuloksesta heti päätöksen selvittyä.

- Tämä on suuri askel Ruotsille ja ruotsalaiselle ulkopolitiikalle. Mielestäni meidän pitää olla ruotsalaisuudestamme hiukan ylpeitä tänään. Onnistuimme tekemään jotain, mitä kukaan ei odottanut meidän tekevän, sanoi Ruotsin YK-liiton puheenjohtaja Aleksander Gabelic SVT:lle.

Myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sanoi olevansa iloinen ja todella ylpeä.

Turvallisuusneuvosto on YK:n peruskirjan mukaan ensisijaisessa vastuussa maailman rauhan ja turvallisuuden suojelemisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi