Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Ruotsi YK:n turvallisuusneuvostoon - "Myös Suomelle tärkeä asia!"

  • Karjalainen
Suomalaispoliitikot iloitsevat Ruotsin pääsystä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi. Turvallisuusneuvostoon valittiin tiistaina viisi määräaikaisjäsentä kahden vuoden kaudeksi: Ruotsin lisäksi Hollanti, Kazakstan, Etiopia ja Bolivia, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Suomalaiset onnittelevat ruotsalaisia muun muassa mikroblogipalvelu Twitterissä. Osa sanoo, että asia on tärkeä on Suomelle.

- Onnea Ruotsi valinnasta YK:n turvallisuusneuvostoon, tviittaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) englanniksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Onnea, Ruotsi, paikasta YK:n turvallisuusneuvostossa, komppaa suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ruotsiksi.

- Ilouutinen pohjoismaille: #Ruotsi onnistui saamaan paikan #YK:n turvallisuusneuvostossa! Myös Suomelle tärkeä asia! kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

- Ruotsi on valittu YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi. Hyvä asia maailmalle ja Pohjoismaille, tviittaa vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

- Onnea Ruotsille paikasta YK:n turvallisuusneuvostossa. Todella hieno uutinen tänä päivänä, kun tapetilla on muutoin lähinnä brexit-huolia, kirjoittaa RKP:n uusi puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

YK:n turvallisuusneuvostossa on edustettuna yhteensä 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä: Britannia, Ranska, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Suomi on ollut turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä vuosina 1969-1970 ja 1989-1990. Suomi haki turvallisuusneuvoston jäsenyyttä myös istuntokaudelle 2013-2014, mutta ei tullut valituksi.

YK:n peruskirjan mukaan turvallisuusneuvosto on ensisijaisessa vastuussa maailman rauhan ja turvallisuuden suojelemisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi