Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Istanbulin kentällä ollut suomalainen: Ensin kuulin hälytysäänet, sitten pamauksen

  • STT
Terroristit iskivät Istanbulin Atatürk-lentokentän saapuvien aulaan. LEHTIKUVA/AFP Terroristit iskivät Istanbulin Atatürk-lentokentän saapuvien aulaan. LEHTIKUVA/AFP
Istanbulin lentokentän ulkopuoli oli täynnä hälytysajoneuvojen punaista valoa terrori-iskujen jälkeen, kertoo paikalla ollut suomalais-syyrialainen Rami Adham.

Adham kertoo olleensa nukkumassa lähtöaulojen puolella, kun hän heräsi kovaan hälytysääneen. Sitten alkoivat kuulutukset, joissa käskettiin ihmisiä seuraamaan ohjeita ja poistumaan kentältä.

- Avasin silmät ja ihmettelin, mitä tapahtuu. Ihmisiä käveli vain poispäin porteista. Otin repun ja lähdin massan mukaan. Selvisi, että kyse on evakuoinnista. Yhtäkkiä kuului aikamoinen pamaus, Adham kertoo puhelimitse STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Henkilökunta vihelsi pilleillä ja ohjasi ihmisiä kohti hätäuloskäyntejä, Adham kuvailee.

- Myöhemmin kysyin, onko tämä palohälytys vai mikä. Kerrottiin, että siellä on ollut ammuskelua ja saapuvien aulassa on kaaos.

Adham arvioi, ettei hän ollut kovinkaan kaukana saapuvien aulasta, mutta ammuskelua hän ei kuullut.

- Olin varmaan silloin unessa. Nukahdin heti kun laitoin pään reppua vasten.

Adham on palaamassa Syyrian Alepposta humanitaarisen työn matkalta. Hän kertoo tulleensa lentokentälle ajoissa, koska oli liian väsynyt viettämään aikaa kaupungissa ja halusi löytää rauhallisen paikan lepäämiseen.

Terroristit iskivät Istanbulin Atatürk-lentokentän saapuvien aulaan. Ensin he avasivat sarjatulen ja lopulta räjäyttivät itsensä.

Kuolonuhrien määrä on Istanbulin kuvernöörin mukaan kohonnut 41:een. Haavoittuneita oli lähes 240, joista yli sata on päässyt pois sairaalahoidosta.

Kuolleista 13 on ulkomaalaisia.

Epätietoisuus kalvoi

Adhamin mukaan paniikki levisi myös lähtöaulojen puolelle.

- Sen selkeästi huomasi varsinkin vanhuksista ja lapsiperheistä. Varsinkin ne, jotka ei osaa englantia, kyselivät että mitä tapahtuu.

Ihmiset liikkuivat ripeästi ja hätääntyneinä kohti uloskäyntejä, mutta eivät lähteneet juoksemaan, Adham kuvailee.

- Oli kuuma. Jälkikäteen ymmärsin, että ilmastointi oli pois päältä. Ilma oli hiostava ja tukkoinen.

Adham otti kentältä taksin Istanbulin keskustaan. Lennon Helsinkiin oli alun perin määrä lähteä aamuseitsemältä.

Aamulla STT:lle puhelinhaastattelua antaessaan Adham oli jo matkalla takaisin kentälle. Lennon uusi lähtöaika oli kymmeneltä.

Tiedossa ei suomalaisuhreja

Turkkilaisviranomaiset ovat kertoneet, että itsemurhaiskussa kuolleista 23 oli turkkilaisia ja 13 ulkomaalaisia. Toistaiseksi ei ole tullut tietoon, että iskussa olisi kuollut tai loukkaantunut suomalaisia.

- Olemme pyrkineet selvittämään tätä ja jatkamme työtä Istanbulin kunniakonsulaatin kanssa. He käyvät sairaaloita läpi ja tekevät yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa selvittääkseen, löytyykö uhrien joukosta suomalaisia. Vielä ei ole varmaa tietoa, kertoo Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Vaskunlahden mukaan kaikki matkustusilmoituksen tehneet suomalaiset on ilmeisesti tavoitettu. Matkustusilmoituksen tehneitä on runsas sata, mikä on vähemmän kuin matkustajien todellinen määrä.

Terrori-isku oli Turkissa seitsemäs sitten viime kesän.

- Kiukku ja tyrmistys ovat päällimmäisiä tunteita, joita täällä on. Eikö tätä saada kuriin, ja mitä pitäisi tehdä, Vaskunlahti kuvailee.

Eniten suomalaisia Turkissa lomailee aurinkorannoilla, minne iskuja ei ole tehty. Ulkoministeriön matkustustiedotteeseen on kuitenkin jo viime syksynä kirjoitettu, ettei iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois missään päin Turkkia. Turkissa käy noin 200 000 suomalaismatkustajaa vuodessa, Vaskunlahti kertoo.

---

Korjattu uutisessa klo 12.14 kuolonuhrien silloista määrää. Sittemmin uhrien määrä on Istanbulin kuvernöörin mukaan noussut 41:een.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi