Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Turkin pääministeri: Isis ehkä lentokenttäiskun takana

  • STT-AFP
Istanbulin Atatürkin lentokenttäiskuja pakoon päässeet syleilivät omaisiaan kentän ulkopuolella. Turkin pääministerin mukaan on viitteitä siitä, että iskut teki Isis.  LEHTIKUVA/AFP Istanbulin Atatürkin lentokenttäiskuja pakoon päässeet syleilivät omaisiaan kentän ulkopuolella. Turkin pääministerin mukaan on viitteitä siitä, että iskut teki Isis. LEHTIKUVA/AFP
Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että äärijärjestö Isis olisi järjestänyt Istanbulin lentokenttäiskun.

Hän sanoi, että todisteet viittaavat Isisiin, mutta ei kertonut asiasta tarkemmin.

Iskujen tekijäksi ei ole ilmoittautunut toistaiseksi mikään taho.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Terrorin kirkemiseksi kansainvälisiä ponnisteluja"

Turkin presidentti Tayyip Erdogan, pääministeri Yildirim ja korkein puolustusvoimien johto pitivät aiemmin yöllä hätäkokouksen iskujen takia. Ergodan on vaatinut kansainvälisiä, yhteisiä ponnistuksia terrorismin nujertamiseksi iskujen jälkeen julkaisemassaan lausunnossa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on niin ikään vaatinut lisää ponnisteluja terrorismin taltuttamiseksi Istanbulissa tapahtuneen lentokenttäiskun jälkeen. Banin mukaan tarvitaan sekä alueellisia että kansainvälisiä toimia terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden kitkemiseksi.

Ban tuomitsi Atatürkin lentokentän iskut ja esitti suruvalittelunsa Turkin hallitukselle, kansalle ja uhrien omaisille.

Yhdysvallat lupasi iskujen jälkeen vahvan tukensa Turkille. Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi tiedotteessa, että Yhdysvallat jatkaa Nato-kumppaninsa Turkin ja muiden liittolaistensa auttamista terrorismin vastaisessa taistelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan lentokenttäisku vain vahvistaa Yhdysvaltojen yhteistyötä Turkin kanssa.

Yhdysvallat tuomitsi hirvittäväksi luonnehtimansa hyökkäyksen.

Suomi tuomitsi ja esitti suruvalittelut

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi tuomitsee Turkin Istanbulin lentokentällä tapahtuneet iskut jyrkästi. Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen surunvalittelut iskujen johdosta Turkin pääministerille Yildirimille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi