Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto pyytää naapurimaita auttamaan Etelä-Sudanin rauhoittamisessa

Etelä-Sudanin presidenttiä Salva Kiiriä vaaditaan toimimaan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. LEHTIKUVA/AFP Etelä-Sudanin presidenttiä Salva Kiiriä vaaditaan toimimaan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. LEHTIKUVA/AFP
YK:n turvallisuusneuvosto pyytää Etelä-Sudanin naapurimaita auttamaan maan tilanteen rauhoittamisessa. Turvallisuusneuvosto pyytää alueelle lisää rauhanturvaajia.

Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa puhkesi eilen rajuja taisteluja hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä. Tuhannet ihmiset pakenivat yhteenottoja. Torstain jälkeen Jubassa on kuollut yli 270 ihmistä.

Jubassa on kuulunut satunnaisia tulituksen ääniä myös tänään. AFP:n toimittajan ja paikalla olevan avustustyöntekijän kuulohavaintojen perusteella kyse on automaattiaseista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui eilen Etelä-Sudanin tilanteen takia. 15 jäsenmaata julkaisivat yöllä Suomen aikaa yksimielisen lausunnon, jossa Etelä-Sudanin presidenttiä Salva Kiiriä ja kapinallisten johtajaa, varapresidenttiä Riek Macharia vaaditaan tekemään kaikkensa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja joukkojensa hallitsemiseksi.

Molempia osapuolia vaaditaan myös omistautumaan rauhansopimuksen täytäntöönpanolle ja tulitauolle sekä vetämään aseistetut joukot Jubasta.

Varapresidentti Macharin edustaja sanoi eilen BBC:lle Juban taistelujen leimahtaneen, kun presidentin joukot hyökkäsivät Jubassa olevia varapresidentille uskollisia joukkoja vastaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut taistelut "järjettömäksi väkivallaksi".

Yhdysvallat kutsuu henkilöstönsä pois Etelä-Sudanista

Yhdysvallat on määrännyt suurimman osan Etelä-Sudanissa työskentelevästä henkilöstöstään poistumaan maasta. Etelä-Sudaniin jäävät vain välttämättömissä hätätilannetehtävissä tarvittavat työntekijät.

Yhdysvallat on kehottanut kansalaisiaan harkitsemaan kotiinpaluuta. Sen mukaan Yhdysvaltain lähetystön mahdollisuus suojella Etelä-Sudanissa oleskelevia Yhdysvaltain kansalaisia on tällä hetkellä "erittäin rajallinen".

Yhdysvallat myös tuomitsi Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa leimahtaneet taistelut ja vaatii osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.

Rauha saatu vain paperille

Vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan ajautui noin kolme vuotta sitten sisällissotaan, kun presidentti Salva Kiir syytti varapresidenttinä toiminutta Macharia vallankaappausyrityksestä.

Rauhan edistymisestä heräsi toivoa, kun Machar otti uudestaan vastaan varapresidentin tehtävän huhtikuussa. Elokuussa 2015 solmitussa rauhassa sovittiin, että Kiir toimii presidenttinä ja Machar varapresidenttinä vaaleihin johtavan siirtymiskauden ajan.

Rauhansopimus ei kuitenkaan ole tuonut rauhaa Etelä-Sudaniin, jossa levottomuudet ovat jatkuneet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi