Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Ulkomaat

Hiilijalanjäljen arvioiva maksukortti ja hyönteisproteiinia pullaan...

  • Karjalainen
Maanantain Svenska Dagbladet listasi kaksitoista ympäristöä parantavaa keksintöä.

Listalla on esimerkiksi Siemensin ja Airbusin kehittelemä lentokoneiden sähkömoottori. Jo nyt on yksipaikkainen lentokone saatu lentämään 260 kilowattia kehittävällä, vain 50 kiloa painavalla moottorilla.

Tanskalainen Re-match on ottanut aiemmin kaatopaikalle tai polttolaitoksiin päätyneen jalkapallon keinonurmen työlistalleen. Yrityksen kehittämällä menetelmällä voidaan 99,9 prosenttia keinonurmen muovista kierrättää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsalaisyrittäjä Josefin Strömbergin yritys Qvicket lisää jauhettuja hyönteisiä pullaan ja leipään. Hyönteisissä on paljon proteiinia, ja niiden hiilijalanjälki on olematon.

Lehden listalle pääsi myös Ålandsbanken, jonka lanseeraama maksukortti arvioi ostosten hiilijalanjäljen. Pankin yhdessä Mastercardin ja KPMG:n kanssa kehittämä kortti lajittelee ostokset niiden laadun ja ostosumman mukaan ja arvioi, paljonko tehty ostos sisälsi hiilipäästöjä. Esimerkiksi tuontivaatteen hiilijalanjälki on aivan eri kokoa verrattuna lähitorin vihannesostoksiin.

- Itämerikortti yhdistetään Åland Indexiin tämän vuoden aikana. Åland Index arvioi ympäristökuormituksen jokaista luottokorttiostoa kohden ostopaikan toimialan perusteella. Internet-konttorissa ja mobiilipankissa näet kuukausittain arvion henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestäsi, Ålandsbanken kertoo nettisivuillaan.

Myös berliiniläinen yrittäjäpari Sara Wolf ja Miena Glimbovski yrityksellään The Original Unverpackt saa maininnan. Heidän kaupassaan kaikki punnitaan ja pakataan paperipusseihin, eikä muovipusseja tai -kasseja käytetä lainkaan. Yrittäjät hakivat yrityksen starttipääoman joukkorahoituksella, joka tuotti kaksi kertaa enemmän kuin he alunperin toivoivat.

http://www.svd.se/12-innovationer-som-kan-radda-varlden#sida-2

https://www.alandsbanken.fi/itamerikortti

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa