Perjantai, 6.12.2019 
Niilo, Niko
Ulkomaat

Turkki uhkaa: Jos viisumivapautta ei tule, puramme pakolaissopimuksen

  • STT-AFP
Turkin elinkeinoasioista vastaava ministeri kertoi tänään, että epäonnistunut vallankaappausyritys on maksanut Turkille jo 90 miljardia euroa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää Turkin elinkeinoasioista vastaava ministeri kertoi tänään, että epäonnistunut vallankaappausyritys on maksanut Turkille jo 90 miljardia euroa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoo saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että jos EU ei myönnä Turkille viisumivapautta tulevina kuukausina, Turkki luopuu pakolaissopimuksesta.

Turkki ja EU solmivat keväällä pakolaissopimuksen, jossa Turkki lupasi rajata pakolaisten pääsyä Eurooppaan. Vastineena EU lupasi vauhdittaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja ja turkkilaisten viisumivapautta.

Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel kommentoi tapausta sanomalla, että Saksa tai Eurooppa eivät suostu uhkailtavaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lääkäreitäkin määrätty pidätettäväksi

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset suurpidätykset laajenivat tänään lääkäreihin, kun paikallinen media kertoi Turkin määränneen pidätettäväksi 100 sotilassairaalan työntekijää. Pääkaupungissa Ankarassa sijaitsevasta sairaalasta on määrä pidättää muun muassa lääkäreitä.

Poliisi on suorittanut etsintöjä Gülhane Military Medical Academy -sairaalassa. Toistaiseksi ei ole selvää, onko epäiltyjä vielä pidätetty.

Turkkilaisviranomaisen mukaan heillä on todisteita siitä, että Fethullah Gülenin "terroristijärjestö" soluttautui sairaalaan hidastaakseen vihollistensa urakehitystä. "Terroristijärjestö" on Turkin käyttämä termi muslimisaarnaaja Gülenin verkostosta, jonka Turkki epäilee olevan vallankaappausyrityksen takana.

Turkin hallinto on pidättänyt vajaa kolme viikkoa sitten tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen yli 18 000 ihmistä.

90 miljardin hintalappu

Epäonnistunut vallankaappausyritys on maksanut Turkin taloudelle 90 miljardia euroa, sanoo Turkin elinkeinoasioista vastaava ministeri Bülent Tüfenkci.

Hürriyet-sanomalehdelle puhuneen ministerin mukaan hintalappu voi vielä nousta. Ministerin mukaan kustannukset koostuvat esimerkiksi lentokoneista, helikoptereista, pommeista, aseista ja rakennuksista, jotka tuhoutuivat vallankaappausyrityksessä.

Ministerin mukaan lisäksi kustannuksia tulee siitä, että ulkomaisia tilauksia on peruutettu ja matkailu Turkkiin on kokenut kolauksen.

Tüfenkcin mukaan Turkki on kuitenkin pitänyt tilanteen kontrollissa.

- Jos vallankaappaus olisi tapahtunut jossain toisessa maassa, markkinat eivät olisi avautuneet alle viikossa.

Vallankaappausyritys tapahtui perjantaina, mutta markkinat avautuivat normaalisti viikonlopun jälkeen.

Turvallisuuspalvelut puoliksi

Turkki suunnittelee turvallisuuspalvelunsa jakamista kotimaan ja ulkomaiden vakoilua hoitaviin yksikköihin. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on arvostellut kovin sanoin sitä, ettei turvallisuuspalvelu varoittanut häntä vallankaappauksesta ajoissa.

Varapääministeri Numan Kurtulmus on vahvistanut, että sekä armeijan että turvallisuuspalvelun uudistaminen "on asialistalla".

Hürriyet-sanomalehden mukaan kotimainen turvallisuuspalvelu olisi poliisin käsissä, joka raportoisi sisäministeriölle armeijan sijasta. Ulkomainen turvallisuuspalvelu puolestaan vastaisi suoraan presidentille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa