Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Riossa kipinöi pyhä viha - israelilaisten ja arabien kohtaamiset eivät suju sovussa

  • Janne Yläjoki
Israelilainen Or Sasson voitti judon 100-kiloisten miesten ottelussa pronssia. Israelilainen Or Sasson voitti judon 100-kiloisten miesten ottelussa pronssia.

Sen piti olla ihan tavallinen bussikyyti. Libanonin olympiajoukkue odotti puolityhjässä bussissa lähtöä Maracanan stadionille, Rion olympialaisten avajaisiin.

Autoon valui kauempaa vielä lisää väkeä. Yhtäkkiä joku huomasi, että tulijat olivat Israelin olympia­joukkueesta. Bussin ovet vedettiin äkkiä lukkoon.

Seurasi neuvotteluprosessi, jonka tuloksena bussin kuljettaja päätti avata ovet uudelleen. Nyt ovella oli kuitenkin fyysinen este: Libanonin olympiajoukkueen johtaja Salim al-Haj Nakoula pysäytti tulijat henkilökohtaisesti.

Nakoula kertoi myöhemmin libanonilaismedialle, että israelilaiset olivat tulleet bussiin vain ”etsimään vaikeuksia” ja heitä varten oli varattu oma bussinsa.

Israelin joukkueenjohtajan Gili Lustingin mukaan järjestäjät joutuivat lopulta tilaamaan paikalle ylimääräisen auton, jotta israelilaisurheilijatkin pääsivät olympialaisten avajaisiin.

Tapaus nostatti Israelissa tunteet pintaan. Muun muassa Israe­lin urheiluministeri Miri Regev oli raivoissaan.

– Se oli antisemitismiä ja puhdasta, pahimman luokan rasismia, ministeri totesi Israelin radiolle.

Israelin joukkueen purjehdusvalmentaja piti tekoa ”olympiahengen vastaisena” ja erityisen masentavana myös siksi, että joukkueelle oli järjestetty juuri ennen avajaisten alkua vuoden 1972 Münchenin olympialaisissa kuolleiden israelilaisurheilijoiden muistotilaisuus.

Kansainvälinen olympiakomitea on antanut tapahtuneesta huomautuksen Libanonin joukkueenjohtajalle.

Seuraava kohu tuli vain pari päivää avajaisten jälkeen, kun Saudi-Arabian naisjudoka Joud Fahmy jätti väliin ottelun mauritiuslaista vastustajaansa vastaan.

Saudiviranomaisten mukaan Joud Fahmy joutui jättämään kisat kesken, koska hän oli loukkaantunut harjoituksissa. Israelilaisviestimissä oltiin kuitenkin täysin varmoja, että saudiurheilija painostettiin keskeyttämään, koska seuraava vastustaja olisi ollut israe­lilainen.

Vastaavia tapauksia on ollut muitakin. Syyrialaisnyrkkeilijä Ala Ghasoun kieltäytyi kesäkuussa olympialaisten karsintaottelusta israelilaisurheilijaa vastaan, koska hänen mukaansa ottelu olisi tarkoittanut ”Israelin valtion tunnustamista”. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 Iranin judomestari Javad Mahjoud vetäytyi viime hetkellä ottelusta Israelin Ariel Ze’eviä vastaan, niin ikään poliittisista syistä.

Sama kuvio oli toistua viime viikolla Rion olympialaisissa, kun egyptiläisjudoka Islam El Shehaby uhkasi vetäytyä raskaan sarjan avauskierroksen ottelusta Israelin Or Sassonia vastaan.

El Shehaby saatiin lopulta tatamille, mutta ottelun päätyttyä hän ei suostunut kättelemään vastustajaansa, vaikka Sasson oli pitkään käsi ojossa. Al-Shebaby oli jo poistumassa matolta, kun tuomari kutsui hänet takaisin kumartamaan, sillä se on judon säännöissä pakollista. Egyptiläisen poistuessa areenalta yleisö buuasi hänelle raivokkaasti.

Tapaukset ovat keskittyneet judoon, josta on tullut viime vuosina Israelin todellinen leipälaji. Maan toistaiseksi ainoat  mitalit Rion olympialaisista – kaksi pronssia – ovat tulleet nimenomaan judosta.

Israel on historiansa vuoksi herkkänä kaikelle mahdolliselle syrjinnälle. Olympialaisten alla Israelin olympiakomitea lähetti valituskirjeen Facebookille sen jälkeen, kun sosiaalisen median jätti oli väitetysti kohdellut Israelia epäoikeudenmukaisesti omalla olympialaissivustollaan.

Israel oli sijoitettu maalistauksen viimeiseksi, vaikka kaikki muut maat olivat aakkosjärjestyksessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi