Lauantai, 29.2.2020 
---
Ulkomaat

Ranskassa useat pormestarit uhmaavat oikeuden burkinilinjausta

  • STT
Musliminaisten suosiman, peittävän uimapuvun käyttö on kielletty noin 30 paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa. LEHTIKUVA/AFP Musliminaisten suosiman, peittävän uimapuvun käyttö on kielletty noin 30 paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa. LEHTIKUVA/AFP
Useat pormestarit Ranskan kaakkoisosassa sanoivat perjantaina pitävänsä voimassa burkinikiellon korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta.

Nizzassa viranomaiset sanoivat, että burkinia käyttäviä naisia sakotetaan edelleen. Myös esimerkiksi eräs korsikalainen pormestari sanoi BBC:n mukaan pitävänsä burkinikiellon voimassa kaupunkinsa rannoilla.

Ranskan korkein hallinto-oikeus päätti perjantaina lakkauttaa burkinikiellon Villeneuve-Loubet'n kaupungissa Rivieralla. Päätöksen uskotaan vaikuttavan myös muiden kuntien burkinikieltoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musliminaisten suosiman, peittävän uimapuvun käyttö on kielletty noin 30 paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa.

Valituksen Villeneuve-Loubet'n burkinikiellosta olivat oikeuteen tehneet ihmisoikeusjärjestöt.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tervehti ilolla oikeuden päätöstä.

- Kumoamalla syrjivän kiellon, joka on lietsonut ja lietsoo ennakkoluuloja, tämänpäiväinen päätös on vetänyt tärkeän rajan, sanoi Amnesty Internationalin Euroopan johtaja John Dalhuisen.

Ranskan muslimineuvosto luonnehti oikeuden päätöstä terveen järjen voitoksi.

Kiellot jakavat hallitustakin

Kriitikot ovat tuominneet burkinikiellot syrjivinä ja naisten perusoikeuksia loukkaavina. Alemmat oikeusasteet ovat katsoneet kiellot laillisiksi.

Ranskan pääministeri Manuel Valls on sanonut tukevansa kieltoja. Hän on kuvaillut burkinia poliittiseksi ja uskonnolliseksi ilmaisuksi, joka liittyy naisten orjuuttamiseen.

- Emme ole sodassa islamia vastaan. Ranskan tasavalta toivottaa muslimit tervetulleiksi, me suojelemme heitä syrjinnältä, Valls sanoi BFMTV:lle.

Asia on jakanut mielipiteitä myös sosialistihallituksen sisällä. Marokkolaistaustaisen opetusministerin Najat Vallaud-Belkacemin mukaan burkinikieltojen leviäminen ympäri Ranskaa ei ole ollut tervetullut kehitys.

- Mielestäni mikään ei todista linkkiä Isisin terrorismin ja naisten uimarannalla käyttämän vaatetuksen välillä, hän totesi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa