Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Ulkomaat

Tutkija: Viron presidentin valitseminen parlamentissa hyvin epätodennäköistä

  • STT
Entinen EU-komissaari Siim Kallas (kuvassa) on toiseksi suosituin ehdokas presidentiksi ulkoministeri Marina Kaljurandin jälkeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Entinen EU-komissaari Siim Kallas (kuvassa) on toiseksi suosituin ehdokas presidentiksi ulkoministeri Marina Kaljurandin jälkeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Viron presidentin valitseminen alkuviikosta parlamentissa on äärimmäisen epätodennäköistä, sanoo virolaistutkija STT:lle. Tarton yliopiston politiikan tutkija Rein Toomla arvioi, että vaa'ankieliasemassa olevat oppositiopuolueet tuskin asettuvat hallituspuolueiden asettamien pääehdokkaiden taakse.

- Sanoisin, että todennäköisyys sille on tällä hetkellä lähes olematon, Toomla sanoo.

Näin presidentin valitseminen jäisi valitsijakokoukselle syyskuun loppuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään julkaistujen mielipidekyselyiden mukaan kansan joukossa selvästi suosituin ehdokas presidentiksi on edelleen ulkoministeri Marina Kaljurand, kertoo uutistoimisto BNS. Kaljurand ei ole todennäköisesti edes ehdolla parlamentissa. Toiseksi suosituin on entinen EU-komissaari Siim Kallas, joka on ehdolla parlamentissa ja jonka takana on kaksi hallituspuoluetta.

Sekä Kallas että Kaljurand ovat pääministeripuolue reformipuolueen ehdokkaita, joten he voivat syödä toistensa äänisaalista valitsijakokouksessa. Toomla sanookin, että valitsijakokouksen lopputulosta on vaikea ennustaa.

BNS:lle puhunut analyytikko huomautti, että vaikka kansa ei valitse Virossa presidenttiä, aiempina vuosina gallupien ykkönen tai kakkonen on yleensä päätynyt valtionpäämiehen virkaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa