Lauantai, 29.2.2020 
---
Ulkomaat

USA ja Venäjä alustavaan yksimielisyyteen Syyrian tulitauosta

  • STT-AFP
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Sergei Lavrov neuvottelivat Sveitsissä. LEHTIKUVA/AFP Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Sergei Lavrov neuvottelivat Sveitsissä. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet alustavaan yksimielisyyteen uudesta tulitauosta Syyriaan. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi myöhään eilen, että Washington ja Moskova ovat päässeet "selvyyteen" uudesta tulitauosta, mutta vielä on ratkaistava teknisiä yksityiskohtia.

Myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan monessa oleellisessa asiassa on päästy yksimielisyyteen, mutta joitain asioita on vielä viimeisteltävä.

Kerry painotti, että osapuolet eivät ole valmiita antamaan lopullista ilmoitusta asiasta, mutta maiden asiantuntijat jatkavat Genevessä, jotta ratkaisemattomissakin yksityiskohdissa päästäisiin sopuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kerry ja Lavrov tapasivat eilen Sveitsissä keskustellakseen Syyrian tilanteesta. Ministerit keskustelivat lähes 12 tuntia suljettujen ovien takana hotellissa Genevenjärven rannalla. Ulkoministerit tapasivat viimeksi heinäkuussa, jolloin keskustelun pääpaino oli suunnitelmassa lyödä terrorijärjestö Isis.

Toivoa uusista rauhanneuvotteluista

Genevessä keskusteluun lyhyesti osallistunut YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura on aiemmin kuvaillut ulkoministerien tapaamista tärkeäksi, sillä se voi edesauttaa uusien rauhanneuvottelujen käynnistymistä. Aiemmissa yrityksissä ratkaista Syyrian sisällissota neuvottelemalla ei ole onnistuttu.

Yhdysvallat ja Venäjä tukevat vastakkaisia osapuolia Syyrian sodassa. Venäjä on yksi presidentti Bashar al-Assadin tärkeimmistä kansainvälisistä tukijoista, kun taas Yhdysvallat on antanut tukensa oppositiolle ja joillekin kapinallisille.

Lisäksi aiemmin tällä viikolla Turkki aloitti operaation Isisin taistelijoita vastaan Syyriassa, ja syyrialaiskapinalliset kertoivat ottaneen haltuunsa Turkin joukkojen avustuksella rajan lähellä sijaitsevan Jarabulusin kaupungin.

Viisi vuotta kestäneessä Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 290 000 ihmistä. Lisäksi miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Aleppon osalta ei uusia lupauksia

Sekä Yhdysvallat että Venäjä kannattavat myös yhteistyötä YK:n kanssa, jotta humanitaarista apua saataisiin toimitettua eri puolille Syyriaa. YK on varoittanut, ettei se ole pystynyt toimittamaan apua piiritetyille alueille kuukauteen. Tilanne on tukala esimerkiksi Syyrian suurimmassa kaupungissa Aleppossa, joka on jakautunut hallituksen joukkojen ja kapinallisten hallitsemiin kaupunginosiin. Viime viikolla Venäjä myöntyi 48 tunnin tulitaukoihin alueella humanitaarisen avun perille saamiseksi.

Perjantain keskusteluissa ei kuitenkaan tehty erityisiä lupauksia Aleppon tilanteesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa