Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Ulkomaat

Tutkijat jyrähtivät: Tolkkua ruotsalaisten lentomatkailuun

  • Karjalainen
Lauantain Svenska Dagbladetissa kirjoittava tutkijanelikko vaatii ruotsalaisten lentomatkailua kuriin ilmasto- ja ympäristösyin.

Kun muissa kasvihuonekaasupäästöissä on päästy laskevalle uralle, nousevat ruotsalaisten lentomatkailun aiheuttamat kokonaispäästöt koko ajan. Jörgen Larssonin, Anne Kambin, Jonas Nässénin ja Jonas Åkermanin lehtikirjoituksessa ja heidän tekemässään tutkimuksessa todetaan, että Ruotsin kaikkien eri sektoreiden CO2-päästöt ovat laskeneet 24 prosentilla sitten vuoden 1990. Samana aikana ruotsalaisten tekemien ulkomaanlentojen päästöt ovat nousseet 61 prosentilla.

- Jo vuonna 2014 lentämisen aiheuttamat ilmastopäästöt olivat yhtä suuret kuin koko Ruotsin henkilöautoliikenteen aiheuttamat päästöt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos päästökehitys jatkuu nykyisenä, vuonna 2040 ulkomaan matkojen kasvihuonepäästöt ohittavat kaikkien muiden yhteiskuntasektoreiden yhteispäästöjen määrän.

- Lentäminen on lisääntynyt kautta linjan. Nyt on aivan arkipäiväistä lentää hyvin kaukaisiin kohteisiin, kuten Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Mutta myös lyhyet ulkomaanlennot ovat lisääntyneet, esimerkkeinä vaikka viikonloppulomat Lontoossa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat kehottavat kaikkia tarttumaan toimeen. Sen sijaan että jokainen ruotsalainen tekee keskimäärin yhden ulkomaanmatkan lentämällä joka vuosi, kansalaiset voisivat päättää lentää kaukomaille vain kerran kahdessa vuodessa. Yritysten pitäisi vähentää kokousten takia tapahtuvaa lentämistä.

Yhtenä nopeasti käyttöön otettavana ja ihmisten tietoisuutta lisäävänä toimena tutkijat ehdottavat, että lentojen mainoksiin pitäisi lisätä tieto kunkin lentomatkan aiheuttamista ilmastopäästöistä.

- Samaan tapaan kuin nyt ilmoitetaan henkilöauton päästöt myyntiesitteissä ja mainoksissa, tutkijat havainnollistavat.

Lähde: Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/ohallbart-att-vi-svenskar-flyger-allt-mer/om/naringsliv:debatt

http://publications.lib.chalmers.se/publication/240574-klimatpaverkan-fran-svenska-befolkningens-internationella-flygresor-metodutveckling-och-resultat-for

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi