Tiistai, 12.11.2019 
Virpi
Ulkomaat

Pääsyä Facebookiin ja Twitteriin rajoitettu Turkissa

  • STT-AFP
Poliisi pidätti mielenosoittajia, jotka osallistui HDP-johdon pidätyksiä vastustavaan mielenosoitukseen. Lehtikuva/AFP Poliisi pidätti mielenosoittajia, jotka osallistui HDP-johdon pidätyksiä vastustavaan mielenosoitukseen. Lehtikuva/AFP
Turkissa on rajoitettu kansalaisten pääsyä lukuisiin sosiaalisen median kanaviin, kertoo netin käyttöä valvova Turkey Blocks -ryhmä.

Sen mukaan rajoitukset koskevat esimerkiksi Facebookia, Twitteriä, Youtubea ja WhatsAppia. Rajoitukset on toteutettu hidastamalla sivustojen toimivuutta niin, että niiden käyttämisestä tulee vaikeaa.

Rajoitusten uskotaan liittyvän kurdimyönteisten johtajien pidätykseen ja sitä seuranneeseen autopommi-iskuun, jossa kuoli kahdeksan ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AP:n mukaan yksi hyökkääjistä on kuollut.

Viranomaiset syyttävät Turkin kaakkoisosassa sijaitsevassa Diyarbakirin kaupungissa tehdystä iskusta Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta. Räjähdys poliisitalon lähellä tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun Turkin poliisi pidätti kaksi kurdimyönteisen Kansan demokraattisen puolueen (HDP) johtohahmoa ja lukuisia puolueen kansanedustajia isossa ratsiassa.

Toinen HDP:n johtohahmoista otettiin kiinni juuri Diyarbakirissa, joka on maan kurdiväestön keskus.

Poliisin tekemät pidätykset olivat osa isoa HDP:n vastaista operaatiota. Televisiokanava NTV:n mukaan kaksikkoa syytettiin PKK:n propagandan levittämisestä.

Pidätykset liittyvät poikkeustilaan

Uutistoimisto AFP:n mukaan pidätykset liittyvät Turkissa jatkettuun poikkeustilaan. Turkki ilmoitti lokakuun alussa, että heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen julistettua poikkeustilaa jatketaan kolmella kuukaudella. Maassa on pidätetty yli 32 000 ihmistä kaappausyrityksen jälkeen. Kymmeniätuhansia tuomareita, opettajia, sotilaita ja virkamiehiä on pantu viralta kaappausyrityksen seurauksena.

Jännitteet ovat kiristyneet kurdien hallitsemassa Kaakkois-Turkissa sen jälkeen, kun PKK:n ja Turkin välinen tulitauko mureni viime vuoden heinäkuussa. Taisteluissa ja iskuissa on sen jälkeen uutistoimisto Anadolun mukaan kuollut yli 600 turkkilaissotilasta ja yli 7 000 PKK:n taistelijaa.

Lokakuun alussa Turkin kaakkoisosassa ainakin 18 sotilasta kuoli pommi-iskussa, josta Turkin viranomaiset syyttivät PKK:ta.

Iskussa haavoittui Anadolun mukaan 26 ihmistä, joista kuusitoista on siviilejä.

EU huolissaan kurdimyönteisten poliitikkojen pidätyksistä

EU:ssa ollaan erittäin huolissaan Turkin kurdimyönteisen puolueen johtajien pidätyksistä, sanoo unionin ulkoministeri Federica Mogherini.

Hän sanoo, että EU-lähettiläät on kutsuttu kokoukseen Ankaraan Turkkiin tapauksen vuoksi. Kokouksen tarkemmasta aikataulusta ei ole tietoa.

Turkin poliisi pidätti aiemmin tänään kaksi kurdimyönteisen Kansan demokraattisen puolueen (HDP) johtohahmoa ja lukuisia puolueen kansanedustajia isossa ratsiassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa