Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Fillonista Ranskan keskustaoikeiston presidenttiehdokas

  • STT-AFP
Francois Fillon (vas.) ja Alain Juppe osallistuivat tv-väittelyyn presidenttiehdokaskisan tiimellyksessä. LEHTIKUVA/AFP Francois Fillon (vas.) ja Alain Juppe osallistuivat tv-väittelyyn presidenttiehdokaskisan tiimellyksessä. LEHTIKUVA/AFP
Ranskan ex-pääministeri Francois Fillon, 62, voitti myöhään sunnuntaina selvästi keskustaoikeiston esivaalin presidenttiehdokkuudesta. Vastaehdokas, entinen ulko- ja pääministeri Alain Juppe, tunnusti tappionsa pian sen jälkeen kun noin viidennes äänistä oli laskettu. Fillon oli tuolloin saanut jo tukevan, liki 70 prosentin kannatuksen.

Fillon voitti viikko sitten esivaalin ensimmäisen kierroksen ja lähti suosikkina myös toiselle kierrokselle.

Juppe onnitteli Fillonia selvästä voitosta ja toivotti hänelle onnea ensi vuoden presidenttikisaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Fillonia päivällä Pariisissa äänestänyt henkilöstöpäällikkö Christophe Mordelet, 45, sanoi valinneensa ex-pääministerin, koska halusi presidentiksi miehen, jolla on riittävästi auktoriteettia.

- Jos tässä maassa haluaa tehdä muutoksia, on lyötävä nyrkkiä pöytään. Emme saa antaa periksi katuhulinoitsijoille, hän vaati.

Työpaikat leikkuriin, homoadoptioille stoppi

Fillon vannoo talousliberalismin nimiin, kaavailee leikkaavansa puoli miljoonaa työpaikkaa julkiselta sektorilta ja ihailee Britannian entistä pääministeriä Margaret Thatcheriä. Hän on arvokonservatiivi ja vastustaa muun muassa homojen adoptio-oikeutta.

Fillon haluaa myös läheisempiä suhteita Venäjään ja on muun muassa kritisoinut Venäjä-pakotteita.

Tasavaltalaisten ehdokas päässee mielipidekyselyiden mukaan toukokuisten presidentinvaalien toiselle kierrokselle, jossa vastaan voi tulla äärioikeiston Marine Le Pen. Tässä taistossa keskustaoikeiston ehdokkaan on laskeskeltu olevan vahvoilla.

Nykyisen presidentin, sosialistien Francois Hollanden ehdokkuudesta ei ole vielä varmuutta. Hän on hyvin epäsuosittu ja on ilmoittanut asettuvansa ehdolla vain, jos työllisyystilanne paranee selvästi lähiaikoina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi