Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Trump uhkaa lopettaa lähenemisen Kuuban kanssa - Havannassa muistetaan Castroa

  • STT-AFP
Vallankumousaukiolle odotetaan väkijoukkoja jättämään jäähyväisiä Fidel Castrolle. Lehtikuva/AFP Vallankumousaukiolle odotetaan väkijoukkoja jättämään jäähyväisiä Fidel Castrolle. Lehtikuva/AFP
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump uhka lopettaa diplomaattisten suhteiden normalisoinnin Kuuban kanssa, ellei Kuuba muun muassa paranna ihmisoikeuksien tilaa maassa ja avaa talouttaan.

- Jos Kuuba ei halua tehdä parempaa sopimusta kuubalaisten, kuubalais-amerikkalaisten ja koko Yhdysvaltojen kannalta, perun sopimuksen, Trump julisti yhteisöpalvelu Twitterissä.

Yhdysvaltain nykyinen presidentti Barack Obama määräsi Kuuban-suhteiden parantamisesta presidentin valtuuksilla, joten hänen seuraajallaan on valta perua päätökset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trump ei ollut aiemmin ottanut selvää kantaa aikeisiinsa Kuuban suhteen. Hänen taustajoukkonsa olivat kuitenkin arvostelleet Obaman hallintoa liiallisista myönnytyksistä Kuuballe.

Obaman hallinto muun muassa höllensi Kuuban kauppasaartoa.

- Ensisijaiset tavoitteemme ovat poliittisten vankien vapauttaminen, Yhdysvaltain lakeja pakoilevien palauttaminen ja sorrettuina elävien kuubalaisten poliittiset ja uskonnolliset vapaudet, Trumpin viestintäjohtaja Jason Miller täsmensi tulevan presidentin tviittejä.

Kuten monen muunkin asian suhteen, Trump käänsi takkiaan Kuuba-kysymyksessä vaalikampanjan aikana. Alkuun hän ilmoitti kannattavansa diplomaattisten suhteiden avaamista, mutta myöhemmin hän lupasi kumota Obaman päätökset suhteiden avaamisesta.

Havannassa Castron muistotilaisuus

Sadattuhannet kuubalaiset kokoontuivat maanantaina Havannan Vallankumousaukiolle maan entisen johtajan Fidel Castron muistotilaisuuteen. Monet surijat olivat saapuneet jonottamaan sisäänpääsyä muistotilaisuuteen jo ennen aamunkoittoa.

Moni tulijoista kantoi mukanaan kukkakimppuja vainajalle ja moni kyynelehti.

- Hän oli kaikkien kuubalaisten isä. Isäni oli isäni, mutta ei pystynyt antamaan minulle, mitä Castro antoi. Hän antoi minulle kaiken. Vapauteni ja arvokkuuteni, vuodatti 66-vuotias eläköitynyt virkamies Lourdes Rivera.

Tilaisuus alkoi 21 kanuunanlaukauksella Havannan vanhasta linnoituksesta. Viranomaisten mukaan Castron tuhkien oli tarkoitus olla nähtävillä uurnassa, mutta niitä ei näkynyt muistotilaisuuden alkaessa. Tilaisuutta valvoo suuri määrä poliiseja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi