Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Ulkomaat

Karjalan Radio täytti 90 vuotta

  • Timo Riistaniemi
  • Juho Lintula
Karjalan tasavallan Petroskoi pääkatu Prospekt Lenina. Karjalan tasavallan Petroskoi pääkatu Prospekt Lenina.

Uusia huolia Karjalan tasavallan radiotoiminnassa.

Karjalan Radio on 90-vuotias. Uusia pulmia on ilmaantunut radion käytännön elämään. Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat haastatteli radio-ohjelmien tekijöitä:

- Karjalan radion siirtymiskausi digitaaliseen lähetykseen on pitkittynyt. Radio ei toimi nyt kaikkialla kuin ennen, eikä nettiyhteyttä ole vielä saatavissa kaikilla Karjalan paikkakunnilla. Kiitän paljon kuulijoitamme, jotka kuuntelevat radiota ja ilmaisevat mielipiteitään lähetyksistä. Haluaisin nykyistä tiiviimpiä kontakteja kuulijakuntaan ja uusia teemoja lähetyksiin. Radiolähetykset voivat auttaa paljon kielten opiskelussa, toteaa Aleksandr Jeremejev, Karjalan televisio- ja radioyhtiön kansalliskielisen toimituksen johtaja.

- Olen pessimisti karjalan kielen tulevaisuuden suhteen. Karjalaisena voi pysyä, jos on kieliympäristö. Vielä 20 vuotta sitten kieltä voi kuulla usein eri paikoissa Karjalaa, nykyään kulttuuri ja kieli ovat häviämässä. Kieli on monille karjalaisille nuorille opittu ja vieras, vienankarjalainen toimittaja Jelena Karpova pohdiskelee.

- Radiossa olen tehnyt työtä jo 26 vuotta. Kerran toimituksen päätoimittajana ollut Jukka Akimov kutsui Petroskoin ylipiston 5. vuosikurssin opiskelijoita toimitukseen. Meitä tuli kaksi, ja käynnin jälkeen meille tarjottiin osa-aikaista työtä radiossa. Aloitin kuuluttajana suorassa suomenkielisessä lähetyksessä. Vuodesta 2002 olen tehnyt kirjallisuuslähetykset kerran viikossa kaikilla Karjalan kansallisilla kielillä. Ohjelmien sankarit ovat niin tunnettuja kuin myös aloittavia kirjailijoita. Iloitsen siitä, että kirjallisuus nuorentuu. Nyt ei kirjoiteta pelkästään menneisyydestä vaan myös nykyisistä ongelmista ja tunteista, sanoo kirjallisuusohjelman ohjaaja Anna Usova.

- Petroskoin yliopiston jälkeen en pystynyt löytämään pitkään työpaikkaa. Kerran Oma paju-kuoron harjoituksissa tutustuin radiotoimittajaan ja sain tietää, että radioon etsitään toimittajaa. Ensin kerroin uutisia karjalan kielellä ja vuodesta 2012 alkaen olen valmistanut Kotirandaine-ohjelmia livvinkarjalan murteella. Olen syntynyt karjalaiseen perheeseen, jossa mummoni ja vaarini ovat puhuneet aina keskenään karjalaa. Haaveilin aina, että voisin käyttää äidinkieltäni työssä. Sillä tavalla annan nyt oman palani äidinkielen säilyttämiseen, livvinkarjalainen toimittaja Nadja Mitsurova kuvailee.

Lähde: Karjalan Sanomat

http://karjalansanomat.ru/uutinen/karjalan-radio-90-vuotias

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi