Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Järjestö: Yhdysvalloissa kirjattu lähes 900 häirintätapausta Trumpin valinnan jälkeen

  • STT-AFP
Hakaristi ja viharikosten tekopaikkoja kirjaava kartta ongelmaa esitelleessä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa eilen. LEHTIKUVA/AFP Hakaristi ja viharikosten tekopaikkoja kirjaava kartta ongelmaa esitelleessä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa eilen. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidentiksi valinnan jälkeisinä päivinä kirjattiin lähes 900 häirintätapausta, joissa oli koettu suvaitsemattomuutta ja vihaa, kertoo viharikoksia monitoroiva kansalaisjärjestö. Yhdysvaltalainen järjestö Southern Poverty Law Center arvioi, että monet teoista saivat todennäköisesti yllykettä Trumpin voitosta sekä hänen sovinistisesta ja halveksivasta retoriikastaan maahanmuuttajia, muslimeja ja naisia kohtaan.

Järjestön mukaan tekojen aikana vedottiin usein Trumpin nimeen.

Ryhmä kirjasi 867 pelottelu- ja ahdistelutapausta seuraavan kymmenen päivän aikana vaalien jälkeen. Järjestön mukaan kirjatut tapaukset olivat lähinnä sanallista häirintää tai graffitikirjoituksia. Esimerkiksi Marylandissa espanjankielisten kirkon seinään oli kirjoitettu spraymaalilla englanninkieliset tekstit "Trump Nation" ja "Whites Only". Sanallinen häirintä puolestaan on ollut muun muassa alatyylistä nimittelyä ja huutelua. Pieni osa kirjatuista tapauksista sisälsi fyysistä väkivaltaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli puolet häirinnästä liittyi muun muassa maahanmuuton tai mustien ihmisten vastustamiseen.

Kansalaisjärjestön puheenjohtajan Richard Cohenin mukaan tapauksista raportoineet kertoivat toistuvasti, etteivät he olleet kokeneet vastaavanlaista häirintää aiemmin. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, ovatko tapaukset aiheuttaneet piikin häirintätapauksien määrässä Yhdysvalloissa.

Tapauksia kirjattiin lähes jokaisessa osavaltiossa. Kaliforniassa niitä raportoitiin eniten, 99 kappaletta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi