Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Amnesty: Palmuöljyn tuotannossa vakavia ihmisoikeusloukkauksia

  • STT
Indonesiassa 13-vuotias tyttö oli töissä palmuöljyplantaasilla Pelalawanissa syyskuussa 2015. LEHTIKUVA/AFP Indonesiassa 13-vuotias tyttö oli töissä palmuöljyplantaasilla Pelalawanissa syyskuussa 2015. LEHTIKUVA/AFP
Maailman suosituimmat elintarvike- ja päivittäistavarayritykset käyttävät kyseenalaisissa oloissa Indonesiassa tuotettua palmuöljyä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreen raportin mukaan palmuöljyn tuotannossa tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Amnesty tutki maailman suurimman palmuöljyn tuottajan singaporelaisyritys Wilmarin plantaaseja Indonesiassa. Wilmar tuottaa järjestön mukaan palmuöljyä yhdeksälle globaalille suuryritykselle, AFAMSA:lle, ADM:lle, Colgate-Palmolivelle, Elevancelle, Kellogg’sille, Nestlélle, Procter & Gamblelle, Reckitt Benckiserille ja Unileverille.

- Colgaten, Nestlén ja Unileverin kaltaiset jättiyritykset vakuuttavat kuluttajille, että niiden tuotteissa käytetään eettisesti kestävää palmuöljyä. Raporttimme kuitenkin osoittaa niiden hankkivan palmuöljyä oloista, jotka ovat kaikkea muuta kuin kestäviä ja eettisiä. Suuret brändit hyötyvät vastenmielisistä ihmisoikeusloukkauksista, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Vakavia vammoja torjunta-aineesta"

Raporttia varten Amnesty haastatteli 120:tä ihmistä, jotka työskentelevät Wilmarin kahden tytäryhtiön ja kolmen allihankkijan plantaaseilla Sumatralla ja Kalimantanissa Indonesiassa.

Plantaaseilla naisia oli järjestön mukaan uhkailemalla pakotettu tekemään pitkää päivää ja heidän palkkansa oli alle minimitason, alimmillaan vain 2,5 dollaria päivässä. Raportissa todetaan jopa kahdeksanvuotiaiden lasten tekevän fyysisesti raskaita töitä vaarallisissa oloissa, ja osan lapsista jättäneen koulun kesken auttaakseen vanhempiaan plantaaseilla.

Työntekijöillä oli Amnestyn mukaan vakavia vammoja plantaaseilla käytettävästä myrkyllisestä parakvatti-torjunta-aineesta, vaikka Wilmar ja esimerkiksi EU ovat kieltäneet sen käytön.

Työntekijät pakotettiin raportin mukaan myös tekemään töitä ulkona ilman asianmukaisia suojavarusteita vaarallisia päästöjä aiheuttaneiden metsäpalojen aikaan syksyllä 2015.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi