Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Putin: Patrioottiset arvot yhdistävät kansaa vaikeuksista huolimatta

  • STT
Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä "ei etsi eikä ole koskaan etsinyt vihollisia". LEHTIKUVA/AFP Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä "ei etsi eikä ole koskaan etsinyt vihollisia". LEHTIKUVA/AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti vuotuisen linjapuheensa kehumalla kansalaisten yhtenäisyyttä. Putinin mukaan kansalaiset ovat tulleet yhteen patrioottisten arvojen ympärille kaikista vaikeuksista huolimatta.

Linjapuheensa alussa Putin keskittyi puhumaan lähinnä sisäpolitiikasta ja kotimaan asioista. Huomiota sai erityisesti lääketiede, ja Putin antoi monta uutta tavoitetta venäläisen sairaalaverkoston ja terveydenhuollon kehittämiselle.

Putin kertoi myös, että koulujen korjauksia jatketaan, ja listasi nuorten tarpeita kulttuurista koulutukseen. Presidentin mukaan on myös tärkeää, että kaikki vapaaehtoistyön esteet poistetaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän talouskehityksen suurin este on presidentin mukaan kotimaisten investointien puute. Putin korosti kuitenkin myönteistä kehitystä, kuten inflaation laskua vuodesta 2015. Hän sanoi myös, että Venäjällä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa muutakin kuin raaka-ainevientiä tulevaisuudessa. Putinin mukaan taloudellinen protektionismi on yksi suurimmista riskeistä globaalille talouskasvulle.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin linjapuheen loppupuolella huomionsa sai myös "ulkopuolelta tuleva paine", johon liittyen Putin mainitsi muun muassa venäläisurheilijoihin liittyvän doping-skandaalin.

Putinin mukaan Venäjä "ei etsi eikä ole koskaan etsinyt vihollisia". Putinin mukaan ulkopolitiikan tavoitteisiin kuuluu yhteistyön kehittäminen EU:n kanssa.'

Ulkopoliittinen julistus

Putin allekirjoitti torstaina julistuksen ulkopoliittisista linjauksista. Dokumentti julkaistiin vain muutamia tunteja Putinin linjapuheen jälkeen.

Ulkopolitiikan tehtäviksi listataan muun muassa maan turvallisuuden ja suvereniteetin turvaaminen, talouden ja kilpailukyvyn tukeminen, Venäjän aseman vahvistaminen "yhtenä nykymaailman vaikutusvaltaisista keskuksista" sekä suhteiden kehittäminen ulkomaiden kanssa.

Tärkeiksi tavoitteiksi on listattu myös Venäjän kansalaisten oikeuksien suojelu ulkomailla, venäjän kielen aseman parantaminen, venäläisen kulttuurin popularisointi sekä venäläisten tiedotusvälineiden aseman vahvistaminen. Juuri niin sanottu pehmeä voima, soft power, nostetaan tärkeäksi osaksi Venäjän ulkopolitiikkaa.

Kansainvälisten ongelmien ratkaisun avaimiksi nostetaan "kestävän maailmanjärjestyksen luominen" ja "kansainvälisen oikeuden vahvistaminen". YK ja kriisien ennaltaehkäisy mainitaan dokumentissa tiuhaan.

Lavrov: Trumpin hallinto ei tee samoja virheitä

Venäjä on valmis uuteen alkuun Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

- Me olemme varmoja, että uusi hallinto ei tee samoja virheitä kuin edellinen, joka on tehnyt tuhoa maidemme välisille suhteille, Lavrov sanoi italialaiselle Corriere della Sera -lehdelle torstaina.

Odotukset maiden välien lämpenemisestä ovat korkeat, sillä presidentinvaalikampanjansa aikana Donald Trump muun muassa ylisti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

- Tietenkin toivotamme tervetulleeksi Trumpin halukkuuden maidemme väliseen yhteistyöhön, josta hän puhui jo kampanjansa aikana, sanoi Lavrov lehdelle.

Lavrov osallistui Roomassa kokoukseen, jossa käsiteltiin Välimeren alueen tilannetta. Hänen oli määrä tavata myös Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi