Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Ulkomaat

Kolumbiassa kongressi ratifioi rauhansopimuksen

  • STT-AFP
Kolumbian hallituksen pääneuvottelija Humberto de la Calle puhui senaatille Bogotassa tiistaina. LEHTIKUVA/AFP Kolumbian hallituksen pääneuvottelija Humberto de la Calle puhui senaatille Bogotassa tiistaina. LEHTIKUVA/AFP
Kolumbiassa kongressi on yksimielisesti hyväksynyt Farc-sissijärjestön kanssa tehdyn rauhansopimuksen. Parlamentin alahuone hyväksyi sopimuksen äänin 130-0. Maan senaatti oli jo aiemmin hyväksynyt sopimuksen.

Oikeistolaisen Centro Democratico -puolueen jäsenet marssivat ulos senaatista ennen äänestystä protestina sopimusta vastaan. Tämän jälkeen lakiesitys hyväksyttiin senaatissa yksimielisesti äänin 75-0.

Sopimuksen on määrä lopettaa yli puoli vuosisataa kestänyt konflikti. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli neljännesmiljoonaa ihmistä. Osapuolten välillä on ollut voimassa tulitauko elokuulta lähtien, mutta ainakin kahden Farc-sissin on sittemmin raportoitu saaneen surmansa yhteenotoissa. Tämä on myös herättänyt pelkoja siitä, että tulitauko ei pidä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolumbian hallitus ja Farc allekirjoittivat uuden rauhansopimuksen viime viikolla. Osapuolet allekirjoittivat jo aiemmin rauhansopimuksen, mutta se hylättiin kansanäänestyksessä lokakuun alussa.

Rauhanneuvottelut Farcia pienemmän ELN-sissiliikkeen kanssa ovat edelleen kesken.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi