Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Ulkomaat

Ruotsidemokraatit lyövät yhä kiilaa blokkien väliin

  • STT
Ruotsidemokraattien vaalimainoksia Tukholman keskustassa 2014. LEHTIKUVA/AFP Ruotsidemokraattien vaalimainoksia Tukholman keskustassa 2014. LEHTIKUVA/AFP
Ruotsidemokraatit pitävät yhä vahvasti kiinni asemastaan Ruotsin politiikan vaa'ankielipuolueena, selviää Ruotsin tilastoviranomaisen SCB:n laajasta puoluekannatusmittauksesta.

Maahanmuuttopolitiikan arvostelusta tunnetut ruotsidemokraatit saavat mittauksessa 17,5 prosentin kannatuksen, säilyttävät kolmannen sijansa ja lyövät edelleen kiilaa punavihreän blokin ja porvariblokin väliin.

Ruotsidemokraattien kannatuksessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta puolen vuoden takaiseen mittaukseen verrattuna. Sen sijaan syyskuun 2014 vaaleista ruotsidemokraatit ovat vahvistuneet enemmän kuin mikään muu ruotsalaispuolue, mittauksen mukaan yli 4,5 prosenttiyksikköä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SCB:n mittauksen mukaan punavihreää blokkia äänestäisi reilut 41 prosenttia ja porvariblokkia noin 38 prosenttia, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Suosituin puolue on punavihreän blokin sosiaalidemokraatit reilun 29 prosentin kannatuksella. Toiseksi suosituin puolue on porvarileirin maltillinen kokoomus vajaan 23 prosentin kannatuksellaan.

Kannatusmittaukseen vastasi reilut 5 000 äänioikeutettua ruotsalaista lokakuun lopun ja marraskuun lopun välillä. Äänestäjien kantoja kyseltiin verkkolomakkeella ja puhelimitse. Kyselyn virhemarginaali on korkein suurimpien puolueiden kohdalla, enintään 0,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ruotsissa vaalikausi on ylittänyt puolivälin, ja seuraavia valtiopäivävaaleja odotetaan syyskuulle 2018.

Nykyistä sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostamaa vähemmistöhallitusta on kuvattu heikoksi ja se on kokenut poliittisia takaiskuja. Viime aikoina julkisuudessa ovat olleet esillä myös ympäristöpuolueen sisäiset kahnaukset.

SCB:n kannatuskyselyn mukaan ympäristöpuolueen tuesta on huvennut lähes 2,5 prosenttiyksikköä sitten viime vaalien. Puolue saisi enää 4,5 prosentin kannatuksen, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi