Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Ulkomaat

Venäläiskoneen putoamissyy täysin auki

  • STT-AFP
Puna-armeijan kuoro on esiinynyt Suomessa Leningrad Cowboysin kanssa. Kuva Senaatintorilta Helsingistä vuodelta 1993. LEHTIKUVA / Marja Seppänen-Helin Puna-armeijan kuoro on esiinynyt Suomessa Leningrad Cowboysin kanssa. Kuva Senaatintorilta Helsingistä vuodelta 1993. LEHTIKUVA / Marja Seppänen-Helin
Mustaanmereen lähellä Sotshia aamulla syöksyneen Venäjän armeijan koneen putoamissyy ei ole selvinnyt. Aiemmin tänään Venäjän puolustusvaliokuntalähde ehti sulkea pois terrorismin mahdollisuuden, mutta liikenneministeri Maksim Sokolovin mukaan sekin on ennenaikaista.

Ministerin mukaan teorioiden koko kirjo on yhä selvityksessä.

Puolustusministeriön mukaan ei ole merkkejä siitä, että yksikään koneen matkustajista olisi selvinnyt hengissä. Uutistoimisto Tassin mukaan toistakymmentä ruumista on jo löytynyt. Koneessa oli yli 90 ihmistä. Viranomaiset ovat määränneet toistasataa sukeltajaa paikalle etsimään ruumiita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkinnassa todennäköisin vaihtoehto koneen putoamissyyksi on Interfaxin lähteen mukaan tekninen vika. Puolustusministeriön mukaan lentäjä oli kokenut, ja Venäjän valtion sääpalvelun mukaan olosuhteet olivat normaalit.

Onnettomuuskone oli ollut käytössä vuodesta 1983 lähtien, ja sillä oli lennetty noin 7 000 tuntia. Konetta korjattiin viimeksi toissa vuonna ja huollettiin syyskuussa.

Tutkintalautakunnan mukaan rikostutkinnassa selvitetään, johtivatko ilmailun turvallisuusmääräysten rikkomukset onnettomuuteen.

Adlerin kaupungista varhain aamulla lähtenyt kone katosi tutkasta pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt Moskovasta ja laskeutunut Adlerin kentälle polttoaineen tankkausta varten.

Entinen Puna-armeijan kuoro mukana

Koneessa olleista yli 60 oli Venäjän armeijan kuoron muusikkoja. Mukana oli myös kuoronjohtaja Valeri Halilov.

Kahdeksan matkustajista oli miehistön jäseniä ja yhdeksän median edustajia, joista kolme Venäjän Ykköskanavan (Pervyi kanal) mukaan sen toimittajia. Mukana oli myös sotilaita.

Yksi matkustajista oli Venäjällä tunnettu Jelizaveta Glinka, joka tiedetään paremmin tohtori Lizana. Hän oli matkalla toimittamassa apua syyrialaiseen sairaalaan.

Kone oli matkalla Syyriaan Venäjän ilmavoimien Hmeimimin tukikohtaan lähelle Latakian rannikkokaupunkia. Siellä oli tarkoitus pitää uudenvuoden juhlallisuuksia Venäjän ilmavoimille.

Venäjä on tukenut ilmaiskuin hallituksen joukkoja Syyrian sisällissodassa viime vuodesta.

Myös koneessa olleiden muusikkojen oli tarkoitus esiintyä uudenvuoden juhlallisuuksissa. Aleksandrovin kuoro -niminen armeijakuoro tunnetaan alun perin Puna-armeijan kuorona. Se on esiintynyt myös Suomessa yhdessä Leningrad Cowboys -yhtyeen kanssa.

Koneen pirstaleita löytyi Sotshin edustalta Mustastamerestä 1,5 kilometrin päässä rannikosta. Osat löytyivät 50-70 metrin syvyydestä, puolustusministeriö kertoi.

Tassin mukaan myös matkustajien tavaroita on löytynyt merestä.

Presidentti Vladimir Putin on määrännyt huomiseksi Venäjälle maansurun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi