Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Ulkomaat

Venäläiskoneen putoamissyy yhä epäselvä

  • STT-AFP
Sotshin rantapromenadille on tuotu kukkia koneturmassa kuolleiden muistoksi. LEHTIKUVA/AFP Sotshin rantapromenadille on tuotu kukkia koneturmassa kuolleiden muistoksi. LEHTIKUVA/AFP
Eilen Mustaanmereen syöksyneen venäläiskoneen putoamisen syy oli illalla yhä hämärän peitossa.

Venäjän turvallisuuspalvelu tutkii neljää mahdollista teoriaa, jotka olivat lentäjän virhe, tekninen vika, vääränlainen polttoaine ja vieras esine koneen moottorissa.

Sen sijaan terrorismi oli jo toista kertaa suljettu pois mahdollisista syistä. Koneen musta laatikko oli yhä meressä, joten sitä ei ollut päästy tutkimaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sukeltajat löysivät maanantaina merestä koneen rungon osia. Venäjän hätätilaministeriön mukaan runko löytyi runsaan puolentoista kilometrin päästä rannikosta vajaan 30 metrin syvyydestä.

Vedestä oli löytynyt kymmenen matkustajan ruumiit ja osia kymmenistä muista. Liikenneministeri Maksim Sokolovin mukaan ruumiita oli saattanut ajautua merivirran mukana Abhasian rannikolle, jossa myös oli käynnistetty etsinnät.

Sotshissa etsintäoperaation oli määrä jatkua yön yli.

Onnettomuuskone oli ollut käytössä vuodesta 1983 lähtien, ja sillä oli lennetty noin 7 000 tuntia. Konetta korjattiin viimeksi toissa vuonna ja huollettiin syyskuussa.

Tutkintalautakunnan mukaan rikostutkinnassa selvitetään, johtivatko ilmailun turvallisuusmääräysten rikkomukset onnettomuuteen.

Adlerin kaupungista varhain sunnuntaiaamuna lähtenyt kone katosi tutkasta pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt Moskovasta ja laskeutunut Adlerin kentälle polttoaineen tankkausta varten.

Kolmannes kuorosta kuoli

Pudonneen koneen kyydissä oli 92 ihmistä. Kaikkien koneessa olleiden oletetaan kuolleen.

Venäjän ilmavoimille kuuluneen koneen matkustajista yli 60 kuului Aleksandrovin yhtyeeseen, josta kuoli onnettomuudessa kolmannes. Yhtye on entisen Puna-armeijan kuoron perinteen jatkaja. Mukana oli myös kuoronjohtaja Valeri Halilov.

Yksi matkustajista oli Venäjällä tunnettu Jelizaveta Glinka, joka tunnetaan paremmin tohtori Lizana. Hän oli matkalla toimittamassa apua syyrialaiseen sairaalaan.

Kone oli matkalla Syyriaan Venäjän ilmavoimien Hmeimimin tukikohtaan lähelle Latakian rannikkokaupunkia. Siellä oli tarkoitus järjestää uudenvuoden juhlallisuuksia Venäjän ilmavoimille. Myös koneessa olleiden muusikkojen oli tarkoitus esiintyä uudenvuoden juhlallisuuksissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli julistanut maanantaiksi maahan surupäivän onnettomuuden vuoksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi