Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Ulkomaat

Charlestonin kirkkoampujalle kuolemantuomio USA:ssa

  • STT-AFP
Ampuminen oli yksi pahimpia jumalanpalveluspaikkaan kohdistuneita hyökkäyksiä Yhdysvalloissa vähään aikaan. LEHTIKUVA/AFP Ampuminen oli yksi pahimpia jumalanpalveluspaikkaan kohdistuneita hyökkäyksiä Yhdysvalloissa vähään aikaan. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain Charlestonissa ihmisiä kirkossa surmannut mies on saanut kuolemantuomion. Tuomittu, 22-vuotias Dylann Roof, oli aiemmin tunnustanut ampuneensa yhdeksän mustaa seurakuntalaista kirkossa Etelä-Carolinassa.

Ampuminen tapahtui kesäkuussa 2015.

Roof on ilmoittanut olevansa natsien ja valkoihoisten ylivallan kannattaja. Hän kertoi tehneensä murhat kostoksi rikoksista, joita mustat ovat hänen mukaansa tehneet valkoisia vastaan.

Kuolemantuomio annettiin tiistaina. Valamiehistö oli aiemmin todennut Roofin syylliseksi kaikkiin 33 syytekohtaan, kuten kuolemaan johtaneeseen viharikokseen.

Ampuminen oli pahimpia jumalanpalveluspaikkaan kohdistuneita hyökkäyksiä Yhdysvalloissa viime vuosina. Uhrien joukossa oli muun muassa kirkon pastori, joka toimi myös Etelä-Carolinan osavaltion senaatissa. Kolme kirkossa ollutta selvisi hengissä.

Ei surua uhrien puolesta

Syyttäjä Jay Richardson vaati aiemmin valamiehiä tuomitsemaan Roofin kuolemaan "kylmistä, laskelmoiduista ja häijyistä" murhista. Syyttäjä korosti, että ampuja ei osoittanut katumusta surmaamiensa puolesta.

Richardsonin mukaan Roof oli pahoillaan ainoastaan oman vapautensa menettämisestä sekä paineesta, johon hänen vanhempansa joutuivat oikeudenkäynnin aikana. Ampujan äiti sai sydänkohtauksen yhden todistajanlausunnon jälkeen.

- Jonkun oli tehtävä jotain, koska mustat tappavat valkoisia joka päivä, Roof sanoi kuulusteluissa FBI:n agentille.

Roofin asianajajat olivat tulkinneet, että tämä ei ole henkisesti epävakaana oikeustoimikelpoinen. Liittovaltion tuomari oli eri mieltä.