Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Ulkomaat

Trump vakuutti Maylle olevansa sataprosenttisesti Naton takana, Venäjä-pakotteista aikaista puhua

  • STT-AFP
Britannian pääministeri Theresa May on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tapaa presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa.  LEHTIKUVA/AFP Britannian pääministeri Theresa May on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tapaa presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut sataprosenttisen tukensa sotilasliitto Natolle, vakuuttaa Britannian pääministeri Theresa May. May kommentoi asiaa johtajien yhteisessä lehdistötilaisuudessa Washingtonissa.

May myös kannusti muita Nato-maita lisäämään rahoitustaan sotilasliitolle. Trump vihjaili presidenttikampanjansa aikana, että Yhdysvallat ei välttämättä olisi sitoutunut puolustamaan liittolaisiaan, jos nämä eivät osallistu riittävästi Naton kustannuksiin.

Trump ei ottanut lehdistötilaisuudessa kantaa Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Hänen mukaansa niistä on vielä liian aikaista puhua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

May puolestaan sanoi, että Venäjän vastaisten pakotteiden tulee jatkua, kunnes Ukrainan rauhaan tähtäävä Minskin sopimus täysin toimeenpantu.

Trump ei suostunut spekuloimaan tulevaa suhdettaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

- En tunne Putinia. Katsotaan, minkälaisiksi suhteet muodostuvat, kun tapaan hänet, Trump kommentoi.

"Brexit loistava asia"

Trump otti kantaa myös Britannian lähtöön EU:sta. Hänen mukaansa brexit on loistava asia Britannialle.

- Britannia voi tehdä itsenäisiä kauppasopimuksia ilman muiden puuttumista niihin.

Molemmat johtavat vakuuttelivat maiden erityissuhteen olevan nyt vahvempi kuin koskaan.

May on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka on vieraillut Trumpin luona Valkoisessa talossa.

Huomenna puhelut Putinille, Merkelille ja Hollandelle

Huomenna Trump keskustelee puhelimitse paitsi Putinin, myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.

Asiasta kertoo Twitterissä Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer.

Kreml vahvisti aiemmin tänään, että Venäjän presidentti ja Yhdysvaltain presidentti keskustelevat puhelimitse huomenna.

- Voin vahvistaa, että puhelinkeskustelu on suunnitteilla. Se tapahtuu lauantai-iltana Moskovan aikaa, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille. Peskovin mukaan Putin onnittelee Trumpia, minkä jälkeen kaksikko keskustelee maiden kahdenvälisistä suhteista.

Peskov ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan huhuja, joiden mukaan Trump valmistelisi jo Yhdysvaltain Venäjän-pakotteiden purkamista.

- Tämä on ensimmäinen puhelinkeskustelu sen jälkeen kun presidentti Trump astui virkaan, joten on epätodennäköistä että kaikista asioista käydään merkitsevää keskustelua. Ollaan kärsivällisiä, Peskov ohjeisti.

Edellisen kerran Putin ja Trump keskustelivat marraskuussa Trumpin valinnan jälkeen. Tuolloin he sopivat "normalisoivansa" maiden suhteet, jotka ovat kärsineet pahasti Ukrainan kriisin aikana.

Demokraattien ehdokas Hillary Clinton syytti vaalikampanjan aikana toistuvasti Trumpia Putinin sätkynukeksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa